Млади творци от Кюстендил наредиха изложба „Майстора – писар в съда и неговите последователи”

Изложба „Майстора – писар в съда и неговите последователи“ беше подредена в голямото фоайе на 2-ия етаж на Съдебната палата в Кюстендил. Изложбата представя 27 платна на 20 млади творци от школата с ръководител Евгени Серафимов. В нея са включени и копия от заповедите за назначаване и освобождаване на Владимир Димитров-Майстора от длъжността писар в Окръжния съд на Кюстендил от 1899 и 1903 година, както и фотоси от това време.

Проектът е в памет на големия художник Владимир Димитров- Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа в изобразителното изкуство. Реализира се във връзка със 139-ата годишнина от рождението на Майстора и 40-ата годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил. Той е част и от образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

„Съдиите и служителите на Окръжен съд – Кюстендил се надяваме Вие, млади хора, да последвате пътя на Майстора и като творец, и като личност, за която моралът бил над всичко! Съдът е място, което е дало и ще дава шанс за развитие на много млади хора, и не само в юридическото поприще. Надявам се някои от Вас да ни станат колеги, да завършат право или Националната художествена академия, както Майстора, или нещо друго, което Ви е на сърцето. Важното е да изпитвате удоволствие от работата!“, каза председателят на Окръжен съд – Кюстендил съдия Пенка Братанова.

Ръководителят на школата по рисуване, художникът учител Евгени Серафимов допълни: „Колко важно е да не разделяме обществото на фрагменти и да не търсим отговорност за художниците само в галериите, Министерството на културата или Министерството на образованието. Историята ни показва, че благодарение на Окръжния съд се издига гениалната личност на Владимир Димитров-Майстора. И това, че отново нещо подобно се случва след 118 години, че дава шанс на младите творци, поставя Кюстендилският окръжен съд на едно много специално място спрямо другите институции в страната“.

През 1899 г. благодарение на калиграфския си почерк Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. В желанието си да направи нещо за младото момче, той изпраща 20 негови скици в Рисувалното училище, с молба да го приемат и да му отпуснат стипендия. Отговорът бил, че момчето е талантливо, но стипендия няма. Тогава Никола Чехларов събира рисунките и прави първата изложба на Владимир Димитров- Майстора на 11 май 1903 г. в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. Съдии, адвокати, граждани събират средства и Майстора постъпва като извънреден ученик в Държавното рисувално училище /днешната Национална художествена академия – София /, в класа на Иван Мърквичка. За да не харчи от „народните пари“, той отива до София пеша.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *