Млади художници от Кюстендил редят платна в Съдебната палата, вдъхновени от историята на Майстора

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ подготвят инициативата „Майстора – писар в съда и неговите последователи“ в памет на големия художник Владимир Димитров- Майстора.

През 1898 г. благодарение на калиграфския си почерк Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. В желанието си да направи нещо за младото момче той изпраща 20 негови скици в Рисувалното училище, с молба да го приемат и да му отпуснат стипендия. Отговорът бил, че момчето е талантливо, но стипендия няма. Тогава Никола Чехларов събира рисунките и прави първата изложба на Владимир Димитров-Майстора на 11 май 1903 г. в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. Съдии, адвокати, граждани събират средства и Майстора постъпва като извънреден ученик в Държавното рисувалното училище

/днешната Национална художествена академия – София/ в класа на Иван Мърквичка. За да не харчи от „народните пари“, той отива до София пеша!

dav

Вдъхновени от историята на големия художник, неговите последователи от школата „Новите Майстори“ с ръководител кюстендилския художник Евгени Серафимов творят по темата през последните месеци. Предстои откриването на изложба в Съдебната палата.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *