Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Млад историк описва две уникални църкви в кюстендилското село Слокощица, преди 31 г. едната е разкопана от иманяри, търсели съкровището на Михаил Шишман

Излезе от печат книжката за двете средновековни църкви в село Слокощица  – „Свети Никола” и „Покров Богородичен” на младия кюстендилски историк Явор Митов.

За  „Св. Никола” има предположение, че е била митрополитска църква, тъй като след падането на Кюстендил под турско робство Коласийският (Кюстендилски) митрополит се мести в Слокощица. Според преданията след Велбъждската битка през 1330 г. тялото на българския цар Михаил Шишман е било погребано именно в тази църква. Поради това предание пред нищо неспиращите се иманяри през 1988 г. разкопават цялата вътрешна част на черквата, като дори изваждат престолния камък, за да намерят съкровището на Михаил Шишман.
Първоначално църквата се е казвала „Св. Георги”, но след като била намерена икона на Св. Никола в основите й по време на обновяването на храма през 1886 г., тя била преименувана на „Св.Никола”, каквото име носи и до днес.

Наскоро Явор Митов представи пещерата на Свети Иван Рилски край село Гърбино на научна конференция в Рилския манастир по повод 550 години от връщането на мощите на преподобни Йоан Рилски от Търново.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *