Могъщество и потайност: калабрийската мафия „Ндрангета“

Тя засенчва дори страховитата „Коза Ностра“: калабрийската „Ндрангета“ е смятана за най-мощната мафиотска организация в Европа. При координирана акция в няколко европейски държави бяха задържани над 130 нейни членове.

Защо бяха полицейските акции?

Властите в няколко европейски страни, включително Германия, проведоха координирана операция срещу Калабрийската мафия „Ндрангета“. Конфискувани са активи за стотици милиони евро. Това е една от най-големите международни акции срещу мафията, провеждани някога.

Подготвката за операцията, наречена „Еврика“, е продължила повече от 4 години. При най-строга секретност са били следени членове на престъпната организация, включително са били подслушвани техни телефонни разговори. 

Какво е влиянието на престъпната групировка?

„Ндрангета“ се смята за най-мощната мафиотска организация в Европа, която засенчва дори сицилианската „Коза Ностра“ със своя приблизителен годишен „оборот“ от над 50 милиарда евро. Нейните приходи са основно от трафик на наркотици, изнудване на бизнесмени и пране на пари. Но организацията се занимава също и с проституция, трафик на хора, незаконно депониране на отпадъци и незаконен хазарт.

„Ндрангета“ се състои от около 160 семейни клана. Всеки един от тях контролира определена територия. Самите кланове, от своя страна, са организирани в рамките на местни клетки с по 40 до 50 членове. В момента един от най-доходоносните бизнеси е контрабандата на кокаин от Южна Америка до Европа. Според италианската полиция „Ндрангета“ контролира между 60 и 80% от европейския пазар на кокаин.

Откъде тръгва „Ндрангета“?

Корените на престъпната организация се намират в калабрийското планинско селце с около 3400 жители Сан Лука. Повечето от заподозрените от акцията от сряда са били именно от там. Сан Лука се смята за „духовния център“ на мафиотската организация.

Централно ръководство няма, а семейните кланове са слабо свързани помежду си. През 2014 г. италианските следователи успяха за пръв път да заснемат таен ритуал за посвещение в организацията, включващ полагане на клетва за вярност и за спазване на омертата – така характерния за мафията обет за мълчание. „Ндрангета“ нарича себе си „santa società“ (свято общество).

Каква роля изпълнява Германия?

Десетилетия наред Германия е важно убежище за „Ндрангета“. Дълго време организираната престъпност в страната не беше така усърдно преследвана, както в родината на мафията Италия. По данни на полицията членовете на групировката в Германия наброяват между 300 и 400 души. В рамките на акцията тази седмица бяха арестувани над 30 предполагаеми нейни членове. Над 130 са задържаните в цяла Европа.

Но Германия представлява и важен пазар за организираната престъпност. Бизнесът в страната се контролира от Калабрия. Германските разследващи предполагат, че „Ндрангета“ разполага със свой собствен контролен орган в страната – Crimine di Germania. Н  него е поверена задачата да посредничи между семейните кланове при възникнали спорове. Не е известно в други държави от ЕС да съществува подобен орган.

Бизнес дейностите на „Ндрангета“ и борбите за власт на групировката обикновено се провеждат тайно. Все пак през 2007 г. една семейна вражда в Германия попадна по страниците на световните вестници: шестима мъже бяха разстреляни пред пицария в Дуисбург. И жертвите, и извършителят бяха от Сан Лука. Почти 4 години по-късно организаторът и извършитиел на мафиотската екзекуция бе осъден на доживотен затвор.

Успешни ли са разследванията?

Успешните разследвания в Италия и други европейски страни доведоха преди 2 години до мащабен съдебен процес срещу мафията в Ламеция Терме в Калабрия. Обвинени бяха над 400 души, а повече от 900 свидетели бяха изслушани. Само контакт с мафията вече не е достатъчен за присъда, дори и в Италия. Необходимо е да се докаже, че обвиняемите са участвали в криминалните дейности, или че са оказвали конкретна помощ на клановете. 

Как Германия се бори с мафията?

Професионални наблюдатели като журналистът Давид Шравен, който през 2017 г. написа бестселър за мафията в Германия, критикуват дългите процедури и сравнително леките присъди в страната: „Наказанията в Германия са смешно ниски. Те не представляват възпиращ фактор“, заяви Шравен в интервю за ДВ преди известно време.

Все пак наскоро, за първи път в историята на Федералната република, подсъдим получи 3 години и половина затвор за подпомагане на „Ндрангета“ в Германия. Това стана възможно и благодарение на промени в Наказателния кодекс от 2017 г., които улесниха преследването на лица за членство в чуждестранна криминална организация.

В Дюселдорф в момента тече и друг процес, свързан с „Ндрангета“. Подсъдими са 14 мъже, за които също се твърди, че са членове на Калабрийската мафия. Източник: dw.com/bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *