Мода сред градоначалниците на малки общини в Пиринско! Кметът на Сатовча А. Мименов копира поръчката си от 2020 г. за луксозно общинско возило, хазната олеква с близо 80 000 лв. за лифтбек, цвят черна перла, с кожен салон

Кметът на Сатовча Арбен Мименов, който миналия декември не можа да се уреди с ново служебно возило поради липса на пари в общинската хазна, пусна отново обществена поръчка за автомобил, която е с малко по-скъпа прогнозна цена от миналогодишната. Докато преди половин година Мименов бе склонен да даде за подновяване на автомобилния общински парк 65 466,67 лв. без ДДС, сега обявената максимална цена е 66 155,83 лв. без ДДС, или 79 387 лв. с включен данък добавена стойност.

Предишната поръчка озадачи сатовчанлии с прекалено точните изисквания на кмета колата да е лифтбек, от модел, който е произведен до 18 месеца преди датата на доставката, да е с 4 плюс 1 места, 7-степенна автоматична трансмисия за задвижване 4х4, минимална мощност 200 kW, дължина точно 4869 mm, ширина 1864 mm, височина 1503 mm,  да вдига поне 250 km/h и да разходва 8,9 л/100 km в градски условия и 5,8 л/100 km в извънградски, да е с цвят черна перла, черен кожен салон, звукова система с минимум 10 високоговорителя, полирани лети джанти и т.н.

В новата поръчка изискванията са абсолютно същите. До задължителния цвят черла перла и облечения в кожа скоростен лост, на 100 процента са повторени всички екстри на колата. Единствената разлика е в закръглените размери на големината на купето – дължината от 4869 mm вече е 4800 mm, вместо ширина от 1864 mm се търсят 1860 mm, а  височината от 1503 mm е станала 1460 mm.

Под изготвената „нова“ техническа спецификация на бъдещото кметско возило стои името на общинския шофьор Павел Дайлиев.

Оферти по апетитната поръчка още не са постъпили, защото Мименов се е позовал на разпоредбата на чл. 20, ал. 3, т. 2 от Закона за обществените поръчки – когато планираната за провеждане поръчка за доставка е на стойност от 30 000 лв. до 70 000 лв. без вкл. ДДС, какъвто е случаят, възложителят има право да си намери доставчик на услугата /или колата/ чрез събиране на оферти с обява или покана до определени лица. Тъй като срокът за подаване на офертите е определен на 31 май 2021 г., явно в началото на следващия месец ще стане ясно колата на кой точно доставчик кметът на Сатовча желае от миналата година.

Припомняме, че в началото на април т.г. Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ за съмнителна обществена поръчка на община Хаджидимово, отново свързана с доставка на луксозен лек автомобил за кметските нужди. По абсолютно същия начин поръчката на кмета Людмил Терзиев поставяше изключително конкретни изисквания към автомобила, който задължително трябваше да има дори седалки с контрастен шев, горен панел на таблото в синтетична кожа, декоративни елементи от евкалипт в тъмнокафяво, гланц и т.н. Най-изненадващо в поръчката бе изискването годината на първата регистрация на колата да е 2017 г., и то точно през октомври. Впоследствие стана ясно, че техническите характеристики на търсения от община Хаджидимово автомобил отговарят напълно точно на характеристиките на „Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift“, обявен за продажба паралелно на поръчката.

Л. Терзиев

„Това навежда на мисълта, че е направен предварителен избор на доставчик, и то на конкретен луксозен автомобил, което е грубо нарушение на ЗОП“, алармира АКФ в сигнала й до АДФИ.

Въпреки цялата шумотевица около колата за нуждите на хаджидимовския кмет на 12.01.2021 г. Терзиев сключи договор за доставката й с дружеството, което го продаваше на сайта си.  

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *