Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

МОДЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ! С 10 нови апарата провеждат диализно лечение в МБАЛ – Благоевград, болницата единствена в Югозападна България с онлайн хемодиафилтрация

С 10 нови модерни апарата е оборудвано отделението по хемодиализа на благоевградската болница. Новата техника е последен модел, производство 2018 г., от Германия, апаратите са закупени със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването, съобщи директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. 
Отделението по хемодиализа в МБАЛ – Благоевград е единственото в Югозападна България, което разполага вече с модерен апарат – онлайн хемодиафилтрация. Стремежът към подобряване качеството на провежданото диализно лечение води до навлизане в практиката на хемодиафилтрацията и нейната съвременна разновидност онлайн хемодиафилтрация, нашата болница вече разполага с такъв модерен апарат, поясни болничният директор.

За последен път нови апарати в болницата са били инсталирани през 2009 година. „С новите високотехнологични апарати прилагаме съвременни методи на диализно лечение, апаратът за онлайн хемодиафилтрация е най-високото постижение в тази област, с такъв апарат в страната разполагат само още 4 хемодиализни центъра”, поясни началникът на хемодиализа в МБАЛ – Благоевград д-р Жулиета Калешова.

Ето какво каза специалистката по вътрешни болести, която работи в отделението от 2001 година и заема ръководния пост от 4 години:

„Качеството на лечение с онлайн хемодиафилтрация е на много високо ниво, новият апарат осигурява по-добър контрол при очистването на „малките“ молекули на уреята и креатинина, калциево-фосфорното произведение е по-благоприятно и очистването на организма е по-добро. При използването на тази методика има редица предимства. При пациент, който поради някакви здравословни причини се е влошил, се разчита на този апарат за по-бързо възстановяване. Хемодиафилтрацията дава много по-добра поносимост от пациентите. По-добър е хемодинамичният баланс по време на процедурата. Диализно лечение в нашата болница се превежда на пациенти не само от Благоевград, а и от цялата област. Всички нови апарати се използват за диализа при остра бъбречна недостатъчност и хронична. Хемодиализно лечение провеждаме от спешен характер, при случаи с тежки интоксикации от медикаменти и други вещества, направили опит за самоубийство, с усложнена сърдечна недостатъчност, с много високо плазмено ниво на калий. Провеждаме програмна хемодиализа на болни, лечението е 3 пъти седмично по 4 часа. Добрата новина е, че от април предстои да се монтира и нов апарат – осмоза. Този апарат е специален за подготовка на водата за хемодиализа, с химично-физично и биологично очистване.

Най-младият ни пациент е 37-годишен, а най-възрастният – 80-годишен. Имаме пациенти, на които провеждаме диализно лечение повече от 15 години. Техническата обезпеченост е важна за лечението на диализно болните, но е важно да се поясни, че екипът също е ценен, кадрите в хемодиализа са висококвалифицирани, с дългогодишен опит в тази сфера. Човешкото и топло отношение е важно за пациентите, това е ценно за тях. Споделят с нас своите тревоги и радости, защото са тук всяка седмица, техният живот е свързан с апарата.

55-годишен мъж от Франция също е наш пациент, той има приятели в България, ходи и в Македония. И когато е при своите близки в Македония, пътува дотук за диализно лечение, той е гражданин на страна, членка на Европейския съюз, и има право на лечение по Здравна каса. Доволен е от провежданата процедура и заяви, че качеството на диализа тук е на ниво Франция и Германия, а той е обиколил центровете в цяла Европа. Разговаряме с него на английски език, идва при свои близки в Благоевград от две години, предварително ни информира за пристигането си.

В отделението работим двама лекари, четири медсестри начело със старшата Теменужка Мешкова, двама техници и двама санитари. Добрият екип и новата апаратура предоставя максимално високо качество на диализното лечение на пациентите ни”, заключи д-р Жулиета Калешова.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *