Модният специалист, преподавател в ЮЗУ, ас. Елена Благова: Рокля или панталон, важното е тоалетът за бала да бъде удобен, за да изживеят абитуриентите пълноценно емоциите

Асистент Елена Благова е млад и перспективен специалист в областта на модната индустрия. Тя е преподавател в катедра „Машиностроителна техника и технологии“ към Техническия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и докторант в професионално направление „Машинно инженерство“ в Техническия университет – София. Преподава в специалност „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевната индустрия“ и води практическите дисциплини, в които студентите изработват облекла. Под нейно ръководство бъдещите инженери-дизайнери и моделиер-констуктори разработват тоалети, получаващи високи оценки и признание в бранша, като много от тях са внедрени в производството на модни компании.

Във връзка с предстоящите абитуриентски балове разговаряме с ас. Благова за модните тенденции, актуалните за сезона цветове, десени, материи…

Специалистът отправя и практични съвети към абитуриентите.

 • Асистент Благова, какви са настоящите модни тенденции?
 • Първо, бих искала да кажа, че модните тенденции са изключително динамични. Ако преди време те бяха разделени на по-големи интервали от време, то през последните 5 и най вече 3 години се наблюдава изключителна интензивност и месечно изменение на тенденците. Това се дължи на факта, че клиентите са изключително претенциозни, информирани чрез достъпа си до интернет и променят своите желания и виждания едва ли не ежеседмично. За да може да отговори на тези изисквания, нашата индустрия преминава и се адаптира към големия масов тип производство на почти бутиковите облекла – дребно серийно производство в рамките на 200-500 бройки.
 • Кои са най-актуалните за сезона цветове?
 • По последни мои проучвания най-актуалните за сезона са пепел от рози, преминаващ в бежово, така нареченият цвят нюд /nude/, тюркоазено синьо, преливащо към зелено, винено, турскосиньо, тракийско злато.
 • А класическото черно?
 • Черното е вечният цвят. Който и да заложи на него, няма да сбърка. Като цяло най-важно е да съобразим нашата фигура с това, което ще облечем. Каквото и да е модерно, ако не е събразено с физическите данни, би могло да доведе до съвсем друга визия. И обратното – всяко едно нещо, облечено с вкус и носено със самочувствие и стил, е актуално и модерно.
 • Какви са актуалните материи и десени?

В момента тенденцията е за съчетаването на платове, например ефектни дантели със силно контрастираща основа. Т.е. ако имаме основа в цвят пепел от рози, за да изпъкне орнаментиката на дантелата, тя може да бъде лилава или бордо. Много модерни за сезона са и флоралните мотиви, като акцентът пада върху 3D принтовете, или реалистичното представяне на цветя, флора, фауна. Хит са и 3D мотивите, представляващи дантели или аксесоари с релеф и изпъкналост, които могат да бъдат пришивани към роклята и ползвани за украса на чанта, дори и на коса.

Перлите също са актуални и като бижута, и като декорации по самото облекло. За разлика от дантелата, перлите се изполват за декориране на малки участъци, на които трябва да се наблегне, и те да бъдат акцент на облеклото. Тоалети с подобни декорации позволяват и носенето на перли като бижута, като те трябва да са много фини, да не се прекалява и да са съчетани цветово. Изключително актуални са и пайетите, те са навсякъде. Важно е да се знае обаче е че пайетите изискават перфектна фигура.

 • В този смисъл има ли професионални тънкости, с които могат да бъдат прикрити някои недостатъци по тялото, например на ханша, талията...
 • Като начало е много важна кройката на облеклото. Бих посъветвала абитуриентките да се консултират със специалисти в областта, защото човек с набито и професионално око е в състояние да им подскаже и покаже къде и на какво да наблегнат. Хубаво е да се акцентира на естествената красота и форми, а там където има недостатък, винаги могат да бъдат прикрити с допълнително воали или набирания, различни конструктивни срязвания, така че да се получи един красив краен продукт. Конкретно – дамите с по-пищни фигури е хубаво да залагат на тоалети с по-тъмни тонове в долната част, съчетани с по-светли в горната част. Важното е облеклото да отговаря на телосложението и да бъде техният номер. Да не е нито много тясно, нито прекалено широко –свръховърсайз /oversized – в превод от английски гигантски/, защото по-големите с няколко номера дрехи допълнително разширяват, увеличават фигурата и изкривяват формата

В този смисъл апелирам абитуриентките да се консултират наистина със специалист в модната индустрия, а не с търговци, защото задача на специалиста е да направи така, че изделието му да е еднакво красиво и върху стандартна, и върху нестандартна фигура.

Много абитуриентки се притесняват да не са с еднакви рокли на бала. Какво бихте ги посъветвали на готови или шити тоалети да заложат ?

– Това е въпрос на личен избор. Биха могли да се възползват от това, че магазините и търговските вериги предлагат като услуга допълнителни корекции по самите облекла. Това вече е масова пректика и мисля, че няма фирма, която да залага на масовото продаване на едни и същи облекла. Те самите знаят, че това е невъзможно, защото младите хора следят тенденциите и знаят какво се случва. Така че бих им препоръчала да изявят своите лични идеи, да ги споделият с хората, които са в магазините, и да направят едно запитване дали въпросните облекла биха могли да бъдат корегирани според техния вкус, да бъде добавено или изчистено нещо, за да стане тоалетът индивудиален. За хората, които биха избрали да ушият изцяло по поръчка тоалета си, това също е вариант да реализират своя моден вкус. Естествено има известен риск за несъответствие между вижданията и крайния продукт, но ако отидат при подходящите специалисти – конструктори на облекло с необходимото образование, то тогава няма да сбъркат.

Кои са по-подходящи за бала дългите или късите рокли?

Дългите рокли придават по-голяма тържественост на събитието. Хубаво е те да бъдат свободни в долната част, за да осигурят максимално движение на краката, т.е. да не затрудняват абитуриентките при предстоящите им танци и забава.

Може би рокля с обръчи?

Обръчът не е актуален, дори вече не се изполват и при булчинските рокли. Под свободни рокли се има предвид такива с разкроявания и набори от ханша надолу и прилепнали нагоре. Всичко е в една по-изчистена линия, като се набляга на самите материали и материи. Точно това напластяване на дантела и сатен, за което споменах. Шифоните също са изключително актуални, особено когато имаме съчетание на горна част бюстие на роклята, с долна разкроена пола с горен слой от набран шифон. Това са т.нар. многослойни облекла.

 • А роклите, тип „русалка“?
 • Те наистина са много красиви за снимка и като силует, но ограничават много движението и не всеки би могъл да се придвижва в такава рокля.
 • Отмина ли време на шлейфовете от по 2-3 метра, стелещи се по земята ?
 • Все още има някои модели с шлейфове, но като цяло са ограничени. Най-вече се използват точно при роклите, тип „русалка“, но с много малко удължение.
 • Не можем да подминем и темата за дълбоките деколтета.
 • Тенденцията всъщност е не за дълбоки, а за високи деколтета по врата, тип лодка или голи гърбове. Важно е да се знае, че високите деколтета и пищните материи, от които са изработени облеклата, не позволяват носенето на бижута около врата. С това трябва да се съобразят всички абитуриентки – ако тяхната рокля е изключително богата и актрактивна, изборът на бижута трябва да е е много внимателен, за да не стане претрупване и за да не бъде премината границата от стил и класа към кич. Високите деколтета, дантелите, голият гръб могат да се съчетаят много добре с висящи или раздвижени обици в стила на материята, както и с гръвна и пръстен. Това е най-подходящо за този модел. Дълбоките деколтета позволяват висящи бужута по врата, но в случая не са много актуални.

Има дами, които биха заложили на дълбокото деколте, стига да има какво да покажат, но самото излагане на показ трябва да бъде много много добре преценено и естетическо издържано.

 • Асистент Благова, каква според Вас е разумната цена за една бална рокля?
 • Това не мога да кажа, защото има хора, които биха си позволили дори дизайнерски облекла, и хора, които нямат такава възможност. Затова не можем да коментираме дори и ценовата граници. Но като цяло според мен има едно леко преекспониране при цените на балните тоалети.
 • През последните 2 години ми прави впечатление, че няколко абитуриентки се „престрашиха“ и замениха балните роклите с панталони. Какво мислите за този избор?
 • Това е един много подходящ избор, особено за дамите, които впоследствие биха носили своите бални тоалети. Панталонът е изключително полезно и функционално облекло, което би свършило чудесна работа не само за бала, а и по други поводи.
 • Тоест не е грешка дама да отиде с панталон на бала?
 • Категорично не е грешка. Това дори е един практичен подход към избора на облекло.
 • Говорейки за практичност, какво бихте посъветвали абитуриентките да заложат на ефектни, екстравагантни рокли, които най-вероятно повече няма да облекат или на по- семпла?
 • Бих им препоръчала да заложат на удобството. Да изберат тоалет, който да бъде удобен, да им позволява да се движат свободно, да чувстват облеклото си като втора кожа, за да могат да изживеят пълноценно емоциите, а не през цялата вечер да мислят за роклята.
 • Като казахте удобство, веднаха се сещам за обувки с 18-20сантиметрови токове.
 • Наистина в момента са актуални обувките с много висок ток и заострон връх, както и тези с платформи. Що се касае до удобството, всеки би могъл да прецени при пробата с какви обувки ще се чувства най-добре. Все пак ако дамите не са носили висок ток преди бала, им препоръчвам да ползват такива обувки само за снимките и за нищо друго. В противен случай това може да бъде проблем през цялата вечер и да остави неприятни спомени у тях.
 • Чантите като аксесоар също са важна част от цялостната визия.

 

– В случая е хубаво обувките и чантата да бъдат цветово съчетани. Най-актуални за този сезон са чантите, тип клъч –  тип протмоне, което е малко, компактно и удобно, за да събере необходимото за вечерта. Много от модните къщи предлагат клъча, изработен от материалите на самото облекло, и дори поръчват обувките да бъдат в същите нюанси или със същите дантели, апликации…

 • Като специалист Вие, а и студентите от „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевната индустрия“ несъмнено сте „в крак“ с тенденциите. Кои са най-актуалните прически за сезона?

– Прическите на абитуриентките трябва да бъдат изключително стилни, особенно ако са съчетани с една богата рокля. Дами с дълги коси биха могли да заложат на кокове, както много стилните и изчистените, така и по-небрежните. Могат да вкарат в косите и нюанси, отговарящи на цвета на кожата, очите, веждите, но така че да не се получават големи контрасти. Косата, прибрана в кок, с такива нюанси, кичури представлявава сама по себе си едно бижу на главата. Другата тенденция е конската опашка. Тя е подходяща за официални случаи, тъй като косата е прибрана и тогава вече могат да се видят и гримът, и аксесоарите и да се набляга на красотата на лицето.

За девойки с по-къси коси са подходящи прическите „боб“ – черта на една средна дължина, леко начупена, вълниста, с  просветляващи тонове като кичури.

 • А екстейшъните за коса?
 • Лично аз смятам, че те трябва да се използват в крайни случаи, само при необходимост. Трябва да се направи от специалисти, които да подберат и дължината, и цвета, и абсолютно всичко, така че крайният резултат да бъде един естетичен, хубав вид на косата, а не стълбовидни нарязвания.
 • Досега говорихме само за дамите, да обърнем внимание и на представителите на силния пол.
 • При мъжете класиката е костюмът, съчетан с риза. Предлагат се и по-екстравагантни цветове от рода на турскосиньо, жълто, класическото бяло. Но облеклото пак трябва да е съобразено с фугурата, цвета на косата, кожата. Като цяло всичко трябва да е в тон и да не бъде крещящо, натрапващо се.
 • Костюм и риза, а с дънки на бала ?
 • Това е възможно, но ако придружава дама и ако целият клас са официално облечени, абитуриентът с дънките ще се губи в обстановката. Но всеки има право на избор.
 • Да кажем и за модните тенденции при ежедневните облекла.
 • Бих искала да обърна внимание на денима – дънките. В момента те изживяват разцвет. Изключително актуални са дънки с бродерии и апликации и флорални мотиви, които предават свежест и пролетно настроение в самото облекло и във външния вид. В ежедневната мода се наблюдава и тенденция към облекла с хоризонтални райета /бяло в съчетание с червено или синьо/. Те бяха наложени преди много години от Жан Пол Готие. Райетата са подходящи за дами със слаби фугури до нормално телосложение. За по пълните не го препоръчвам, тъй като райетата оптически разширяват и скъсяват фигурата. На мода са и неопреновите материи, или така нареченото трико пунто милано. Това е трикотаж с две лица, приспособен за текстилни принтери и трансферни щампи, които могат да се правят и вкъщи при определени параметри с ютия. Т.е. самите потребители могат да се проявят като дизайнери и да си направят сами щампи, елементи… Актуални трендове в ежедневието са слънчевите, диоптричните очила и най-вече техните рамки, като тенденцията е те да са в по-ярки и контрастни цветове.

Какъв друг съвет бихте отправили към абитуриентите в края на разговора?

 • Препоръчвам им да не рискуват и да не поръчват официални рокли и обувки по интернет. Много сайтове предлагат нещо, което на снимката изглежда ефектно, красиво, при това на изключително достъпни цени, но това, което получат след това, се оказва абслютен провал. Има несъответствия във външния вид, размерите, използваните материали. Затова ако решат да пазаруват по интернет, най-добре е първо да прочетат коментари за дадения сайт или онлайн магазин, да го проучат и чак след това да поръчват, но пак казвам: за мен това е нож с две остриета и специално за абитуриентски бал или сватба не би трябвало да се рискува.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *