HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

МОДНИ ЗАКОНИ! Младият дизайнер Н. Божилов: В базовия гардероб на дамите са задължителни бялата риза, черната рокля и денимът

Николай Божилов живее и работи в София. Той е дизайнер, работещ в областта на концептуалната мода. Най-важното според него е да се разработват нови идеи и да се експериментира в модата. Печели първи места в Triumph Inspiration Awards, Off Fashion и е носител на наградата “Златна игла” през 2010 и 2013 г. През 2013 г. създава свой собствен лейбъл Николай Божилов.

– Вие сте млад дизайнер с много успехи. Кога разбрахте, че модата е Вашата стихия?
– От малък знаех, че искам да създавам, но впоследствие разбрах, че модата е моето изразно средство. Започнах с рисуване, след което да откривам един по един всички аспекти на модата и я припознах като мое призвание.
– Как се става успешен дизайнер?
– Както се става успешен във всяко друго нещо – с много работа и малко късмет. Моята формула е в успешната организация, подреждане на приоритетите и, разбира се, удоволствието от работата.
– Какво мислите за съвременната българка?
– Съвременната българка има много качества, определено се старае да е стилна, но моят съвет е да е още по-любопитна, информирана и смела.

– Определящ ли е стилът на обличане за успеха?
– Да, каквото и да си говорим, поговорката “По дрехите посрещат, по ума изпращат” е валидна с пълна сила. Познавам се с хора, които благодарение на добрия си личен стил на обличане са печелили позиция за работа.
– Какво не бива да допуска в облеклото си една дама?
– Не трябва да бъде неадекватно облечена. Няма нищо по-безвкусно от недобре преценения тоалет.
– Кои са дрехите, които всяка една жена трябва да притежава?
– В лекцията си на турнето на SHEDD говоря именно за това – базовия гардероб на дамите. Част от тези дрехи са бялата риза, черната рокля, денимът, блейзерът и др.
– Ърбън стил – да или не?
– Субективно е. Да.

– Според Вас необходимо ли е да се изучава в училище естетика на обличането?
– Да, наскоро водихме разговор с познати, в който ми обясниха, че в нетолкова далечното минало – времето на комунизма/социализма, е имало точно такива часове. Може би това е довело до резултата българите да са изглеждали масово по-елегантни.
– Къде продавате колекциите си?
– Разработвам лейбъла си на националния и интернационалния пазар. Затова използвам и съвременните методи за онлайн продажби и посрещам клиентите си в ателието шоурум в София. Също много лесен и удобен посредник за продажби е модната мобилна апликация SHEDD, в която имам профил, и лесно продавам на локално ниво.

Можете да се запознаете лично с Николай Божилов по време на събитията от турнето на модното приложение Shedd на 9 юни от 16 часа пред общината в град Кюстендил и на 10 юни от 16 часа на площад Македония в Благоевград.

https://www.facebook.com/sheddapp.bulgaria/
Разговаря ДАНИ КОЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *