Мозъците на фермата за криптовалута в Кюстендил под домашен арест след тримесечен престой зад решетките

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди определение на Районен съд, с което е изменена мярката за неотклонение от „задържане под стража” в „домашен арест” по отношение на обвиняемите в неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и кражба на електроенергия с цел добив на криптовалута – Илиян С. /38 г/ и Светослав К /31 г./. С определение на Окръжен съд от 26.08.2020 г. двамата бяха с мярка „задържане под стража”, като депозираха в Районния съд молби за нейното изменение в „подписка”.

Както „Струма” писа, фермата за криптовалута бе разкрита през август, а полицията трябвало да окаже съдействие на електроразпределително дружество при влизане в обект, неправомерно присъединен към електроразпределителната мрежа. В помещението са установени двама мъже от столицата, наематели на обекта. По-късно се оказа, че фермата за добив на криптовалута е откраднала толкова ток, колкото потреблението на цял Кюстендил. От ЧЕЗ изчислиха тогава, че е за над 2,5 млн. лева. Те обявиха, че това е и най-мащабната кражба, с която се сблъскват до момента. Фермата е работила близо година и половина.

От събраните до момента доказателствени средства може да се направи извод, че към настоящия момент за Илиян С. е налице обосновано предположение единствено за извършено престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК. Същото не е тежко по смисъла на НК, тъй като за това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” до 5 години. И същевременно е разколебано предположението да е съпричастен към квалифицираната кражба на ток. Не би могло да се направи извод за съществуваща опасност от укриване. В досието му обаче е записано, че е осъждан. При проверка от страна на служители на РУ – Кюстендил на ул. „Прогона” №29 през лятото Илиян е отказал да ги допусне на територията на халето. То се намира на територията на някогашния соцгигант „Ильо Войвода” за производство на дамски обувки. Съдът прие, че мярката му трябва да се измени в „домашен арест”.

Същата мярка се налага и на Светослав.

По отношение на престъплението – квалифицирана кражба на електроенергия, обоснованото предположение е разколебано поради отсъствие на данни по делото за стойността на открадната движима вещ, период и начин на осъществяване. Съдът намира обаче, че има достатъчно доказателства за съпричастност на лицето към това продължавано деяние. Светослав, макар и чрез различни юридически лица, е сключвал договорите за наем на трите халета, лично е избирал локацията им, търсейки безлюдни места и същевременно да са в близост до трафопост, за да има източник на ток.

Както се установява от разпитите на някои от наемодателите, обвиняемият е бил наясно с характера на дейността, осъществявана чрез компютърните конфигурации – добив на криптовалута, за което съдът е напълно съгласен с доводите на защитата, че е разрешена дейност, но решителното е, както се установява от разпитите на свидетелите, че Светослав К. е бил наясно, че доходите на тази дейност са в пълна зависимост от минимизиране или елиминиране на разходите за електроенергия. Същевременно той е платил  сметките към ЧЕЗ след установяване от служителите на дружеството за незаконно присъединяване на халета, ползвани от Светослав К., към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ.

Съдът намира, че въпреки мобилния начин на живот, който той води, и наличие на постоянен адрес – гр. София, т.е. извън територията на действие на разследващите органи в гр. Кюстендил, то е малко вероятно същият да се укрие. Светослав е с чисто съдебно минало.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което по отношение на Светослав К. и Илиян С. бяха потвърдени мерки за неотклонение „домашен арест“, не подлежи на обжалване  и протестиране.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *