Мозъчен враг: 7 храни, които могат да доведат до деменция

Мозъкът е може би най-важният орган в нашето тяло. Разбира се, има и други, без които е невъзможно да се живее, но мозъкът контролира тяхната работа. Той не само кара сърцето да бие, но и белите дробове да дишат. Той е хранилището на нашите чувства, емоции и спомени. Ето защо е важно този орган да бъде здрав.

Здравословната диета може да помогне за намаляване на риска от развитие на деменция. Въпреки това, има храни, които могат да увредят мозъчната функция. Честото им използване може да повлияе отрицателно на интелектуалната дейност, да забави реакцията и дори да предизвика объркване и депресия. Ако човек страда от лошо настроение, той често взема погрешни решения.

Имате ли лоши навици? Време е да ги изоставите. Важно е обаче да го направите постепенно. Не променяйте диетата си внезапно.

Транс-мазнини
Добрата новина е, че не всички мазнини са вредни за тялото. Някои дори са полезни. Например, омега-3, която се съдържа в рибата. Въпреки това, транс-мазнините не са полезни. Те са резултат от синтеза на натурални масла. Първият вреден продукт, който започнахме активно да използваме, е маргарин. Днес транс-мазнините се преобладават в т.нар. “джънк фууд” и причиняват  значителни увреждания на клетките на тялото, спирайки метаболизма. В резултат на това възникват сърдечни и съдови заболявания, затлъстяване и онкологични заболявания.

Проучванията показват, че високата консумация на транс-мазнини също намалява когнитивната функция и обема на мозъка, както и уврежда паметта. Те се съдържат в големи количества в хлебните изделия, бисквитите, чипса и консервите.

Захар
Сладките напитки като сода, спортни и енергийни напитки и дори плодови сокове, нямат почти никаква хранителна стойност. Редовната им консумация може да доведе до редица нарушения в организма, включително диабет тип 2, високо кръвно налягане, повишен холестерол и Алцхаймер (или деменция). Доказано е, че високият прием на фруктоза (подсладител, който се намира в много сладки напитки), намалява способността за учене, уврежда паметта и мозъчната функция и спира образуването на нови неврони. Това може да доведе до възпаление на мозъка. 

Рафинирани въглехидрати
Това са продукти, произведени от рециклирани зърна. Те не са непременно сладки на вкус, но много бързо се разграждат при поглъщане. Това е така, защото процесът на пречистване премахва всички влакна и хранителни вещества от първоначалното зърно. Храни, богати на тези въглехидрати, повишават кръвната захар. 

Ефектът е същият като при употребата на чиста захар. Проучванията показват, че децата, които ядат храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, получават по-ниски оценки в училище. А по-възрастните хора имат два пъти повече риск от развитие на психично разстройство и деменция, отколкото тези, които ядат повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Силно преработени продукти
По време на преработката, здравословните съставки на тези ястия се заменят с мазнини, сол и захар. Разбира се, много по-лесно е да си купите бърза храна, отколкото да си приготвите нещо по-полезно, особено при натоварено ежедневие. Въпреки това е важно да се ядеж такъв тип храна колкото се може по-рядко. Мазнините, на които са богати на тези ястия, се натрупват около жизнените органи – мозъка, сърцето, черния дроб. В резултат на това обемът на мозъка намалява и мозъчната тъкан се уврежда. Изследователите отбелязват, че паметта се влошава.

Алкохол
Няма нищо изненадващо в това, че алкохолът може да навреди на мозъка, като се има предвид колко много глупости обикновено правят хората под негово влияние. Пиенето на алкохол от време на време няма да причини непоправими щети. Но алкохолизъм и пиянство буквално убиват мозъчната дейност. Хроничната консумация на алкохол намалява обема на мозъка и разрушава невротрансмитерите. Алкохолиците често страдат от липса на витамин В1, което може да доведе до развитие на синдром на Корсаков. Този синдром носи сериозни мозъчни увреждания, които причиняват загуба на паметта, объркване и понякога дори загуба на зрение. 

Някои видове риба
Всички знаем, че месото от риба е много полезно. Въпреки това, някои хищни видове в живота си натрупват много живак в техните организми. Концентрацията на веществото в месото им е много по-висока. Затова е по-добре да се избягва или ограничава използването на царската скумрия, риба меч и месо от акули.  

Любимото суши също е много вредно за организма. И не само заради съдържанието на тежки метали в месото. Рибите често се третират с токсични вещества, за да имат по-дълъг срок на годност. Много от добавките към тях съдържат високи нива на натрий и мазнини.

Аспартам
Захарта е много вредна за нашето тяло, но не се препоръчват и подсладителите. Факт е, че химичните заместители на захарта са много опасни. Особено аспартамът. Въпреки че производителите се кълнат, че е безопасно, няколко проучвания са установили, че той причинява поведенчески и когнитивни нарушения и може да има пагубен ефект върху способността да се учи и да регулират емоциите.

В едно проучване от само 8 дни, диетите с високо съдържание на аспартам накараха участниците да получат по-ниски оценки на умствените си  тестове и да се чувстват раздразнителни и депресирани. Друго проучване установи, че хората, които пият много диетични безалкохолни напитки, имат повишен риск от деменция или инсулт. Други подсладители са не по-малко опасни.

Разбира се, не можем напълно да се откажем от употребата на вредни продукти, защото в магазините те са почти изчезнали. Дори плодовете и зеленчуците се развалят от химикали. Тази информация ще ни помогне да правим по-правилно и рационално режима си за деня./zdrave.to.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *