Молдова и България активизират двустранно сътрудничество

Министърът на външните работи и европейската интеграция на Молдова Аурелиу Чокой проведе в края на седмицата телефонен разговор с българския си колега Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, съобщава държавна информационна агенция Молдпрес с препратка към пресслужбата на МВнР.

Министрите подчертаха значението на засилването на диалога по въпроси от общ интерес в молдовско-българските отношения, както и необходимостта от ефективно сътрудничество между двете страни на регионално и многостранно ниво.

Длъжностните лица обсъдиха редица въпроси от съвместния дневен ред на двете страни, като се договориха да продължат работата на ниво експерти в индустрията с цел укрепване на двустранния диалог и възобновяване на контактите на високо ниво. В тази връзка министър Аурелиу Чокой изпрати покана до Екатерина Захариева да посети Република Молдова. Поканата беше приета.

По време на разговора ръководителят на молдовската дипломация благодари на българската страна за постоянната подкрепа, оказвана на европейския курс на Република Молдова, и за ценната подкрепа, оказана на страната ни от българското правителство при продължаване на реформите, включително помощ за борба с пандемията COVID-19.

Аурелиу Чокой и Екатерина Захариева подчертаха ролята, която играят етническите българи в Молдова в развитието на двустранните молдовско-български отношения, приветствайки проектите за развитие, реализирани от Република България, по-специално в областта на образованието, културата и научните изследвания, отвореността на българската страна за подкрепа на модернизацията на Молдова и подкрепа българската общност.
В резултат на това страните се споразумяха да засилят отношенията на сътрудничество, за да използват съществуващия потенциал, който е значителен, включително в рамките на регионалните организации и форматите за многостранно сътрудничество.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *