Момченце проплака навръх Бабинден в благоевградската болница

На вълнуващо тържество за деня на родилната помощ най-младата майка, неонатологът д-р Топалова и дъщеричката й поляха вода на най-възрастната акушерка Я. Зашева

С много усмивки и празнично настроение лекари, бивши и настоящия акушерки, майки и баби отбелязаха заедно Деня на родилната помощ. Ритуалното честване на един от най-големите народни празници – Бабинден, бе организирано и се състоя в Хотел парк „Бачиново“. Воден от идея да засвидетелстват своето уважение към тези, които са в помощ на родилките, екипът на хотела постави началото на нова инициатива, провеждаща се за пръв път, а именно общо да честват на празника.

Сред присъстващите бяха уважавани медици начело с шефа на отделението по неонатология в МБАЛ – Благоевград д-р Райна Калпазанова. Малко преди началото в разговор с репортер на „Струма“ д-р Калпазанова съобщи добрата новина. Точно в 12:25 ч. се е родило момченце. Малкият юнак тежи 3.400 кг и е проплакал в ръцете на д-р Костадинова и д-р Коюмджийска.

„Раждането, което е първо за майката, протече нормално. Целият процес – от влизането в родилната зала до излизането, отне не повече от 30 минути“, сподели д-р Калпазанова и заедно с колегите си изрази надежда, че появата на нов живот точно в Деня  на родилната помощ е знамение за това да се раждат повече деца.

Поканата уважи и зам. кметът „Образование и бизнес развитие“ на община Благоевград Боряна Шалявска, а специална маса бе отредена за пенсионирали се акушерки, работили в поликлиниката, детска стая, родилно отделение…

„Мога да кажа, че това да си акушерка е най-хубавата професия. Всички ние работихме и изпълнявахме задълженията си с много любов и вдъхновение, като успяхме да съхраним и приятелството си“, сподели Магдалена Съботинова, която отдава 38 години от живота си на професията. Тя с усмивка допълни, че е носила късмет на родилките, защото точно когато застъпвала на смяна, започвали да се раждат деца, а от това по-хубаво чувство за една акушерка няма.

Че много държи да се снима с колежката и приятелката си Дидка Шопова, която е изродила и двете й деца, настоя Мариана Крайкова.

И въпреки че Бабинден не е църковен празник, отец Петър отслужи водосвет за здраве, като отбеляза, че неслучайно Денят на родилната помощ се чества от 1951 г., или вече 73 години.

Последва и специалният ритуал по обредното поливане. Най-младата майка, неонатологът д-р Топалова и дъщеричката й поляха вода на най-възрастната акушерка Янка Зашева.

„Навремето се говореше, че българите трябва да станем 10 милиона. Аз пожелавам да стигнем поне 8“, каза  Я. Зашева.      

Гости на тържеството бяха и жени от Фоклорна група „Айдара“ от с. Изгрев, които отправиха специален музикален поздрав и допринесоха за настроението. Пазителите на фолклорните традиции също бяха част от партито, още повече че в групата има баби, няколко прабаби, най-възрастната от които бе 83-г. Фронка Спасова, радваща се на три правнучета.

За присъстващите бе осигурен комплимент от екипа на Хотел парк „Бачиново“. Всички вдигнаха тост с вино, гарнирано с кулинарни изкушения, и си пожелаха да се раждат повече деца, а лекарите и акушерките да бъдат все така отдадени на професията си.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Ани

    Прекрасни са, да са живи и здрави! При Янка Зашева родих и двете си деца, респект пред професионализма и!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *