Момче с фенерче в ръка предотврати разрастване на трагедията на АМ „Струма”, с риск за живота си спряло приближаващите от Левуново коли

Момче с фенерче в ръка предотврати разрастване на трагедията  на АМ „Струма”, разказа вчера Валентина Иванова от Сандански, която шофирала „Фолксваген Голф” и е била третата кола след нанизалите се във верижната катастрофа. Втори ден в Сандански коментарите за тежкия пътен инцидент не стихват. Катастрофиралите коли – 28, както и тежкотоварните камиони и автобуса, бяха премахнати от местопроизшествието след приключилите огледи на служители на Национална следствена служба. На този етап никои от разследващите и от полицията не дава информация кой автомобил е прегазил Димитър Костадинов, докато се опитва да спре колите по магистралата и предотврати тежката катастрофа. По информация на говорителката на Главна прокуратурата Румяна Арнаудова при проведения анализ тахошайбата на тежкотоварния камион, които е прегазил 54-годишния мъж от Ново Делчево, е отчела, че скоростта в момента на удара е била 91 километра в час. Според експерти по пътна безопасност, ако наистина скоростта е била такава, то тя е ужасяващо висока спрямо видимостта. Но това предварително ще се доказва пред съда. Направени са и записи с дрон на района на злополуката, разпитани са десетки свидетели, включително и в болничните заведения, където са настанени ранените. В полунощ на вчерашния ден бе пускано движението и в платното за София на автомагистралата.

Търговката Валентина Иванова от Сандански, която шофирала  третата кола след катастрофиралите вчера, разказа още подробности от видяното от нея. Ето какво заяви тя: „Много хора коментират и се упражняват по тази болезнена тема. Но досега никой не е споменал, че имаше още един човек, освен загиналия, който сигнализираше за опасността, която ни дебнеше отпред. Щеше да е много по-страшно, но това момче, излагайки се на опасност, спря зад вече ударилите се коли. Момчето беше с фенерче в едната ръка и махаше енергично и настойчиво към приближаващите. От него разбрахме, че отпред се е случило нещо, и трябва да спрем. Всички се подчиняваха, никой не опита да изпреварва. Не знаехме точно какво е станало пред нас, но предположихме, че има тежка катастрофа. Останахме на място,  без излишни маневри. За щастие идващите зад нас шофьори най-вероятно заради сигналите с фенерче на момчето намаляваха и не се стигна до нови инциденти. Ако това момче не сигнализираше, просто щеше да стане много по-страшно! Според мен той спаси много хора. Добре, че има такива добри хора. Това момче вече е знаело, че отпред има прегазен човек, който се опитал да предотврати жестоката катастрофа, но не се поколебало да отиде назад в колоната и да предупреди идващите към опасността. Това момче трябва да бъде издирено и специално да му се благодари за смелостта и помощта. На него дължим живота си. Той се е върнал назад и спаси много автомобили. Ние започнахме да спираме. Не се виждаше нищо. Ние бяхме на мястото на верижната катастрофа в 8.06 ч. Мъглата по пътя от Левуново до колоната катастрофирали коли беше толкова гъста, че 2-3 метра напред нищо не се виждаше”.

Все още не е известна датата на погребението на загиналия на автомагистралата Д. Костадинов. Очаква се големият му син, който живее и работи в САЩ, да пристигне в България. По-малкият му син тренира футбол в детско-юношеската школа на ОФК „Вихрен”.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *