Монах от Рилския манастир на командно дишане в „Пирогов“, колегите му молят за PCR тестове

39-годишният архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския манастир е заразен с коронавирус, съобщи специализираният сайт www.doxologiainfonews.com. Архимандритът е хоспитализиран в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, където е на командно дишане, според лекарите за момента е стабилен, притеснението им обаче е, че той страда и от диабет, което може да доведе до влошаване на състоянието му.

През последните четири дни игуменът на манастира епископ Евлогий се опитвал да прикрива този случай, за да не отблъсне вярващите, които идват да разгледат светинята, още повече че от няколко месеца на официалната страница Евлогий се оплаква от ниската посещаемост и търси пари от родолюбивите християни.

Според сайта разтревожени монаси, колеги на Макарий, сами се свързали с РЗИ – Благоевград с молба да се изследват всички цивилни и духовни служители в Рилската обител, където освен игумена и заболелия има още 7 монаси и доста администрация. Към вчерашна дата обаче се оказа, че молбата на монасите да бъдат изследвани с PSR тестове е останала нечута от здравните служби.

Шефът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов бе категоричен, че такъв сигнал в благоевградската инспекция не е постъпвал, и предположи, че е подаден в РЗИ – Кюстендил. Оттам съобщиха, че са получили сведение за заболял от Ковид мъж с името Макарий, но адресната му регистрация била в София и затова те делегирали права на софийските си колеги да го заведат в тяхната 24-часова сводка за новозаболели. Служителката, отговаряща на спешния телефон на РЗИ – Кюстендил за актуална информация за коронавируса, разбра от нас, че мъжът е монах в Рилския манастир, и призна, че изследвания на останалите монаси и персонала на обителта не са правени.

Най-вероятно объркването с адресната регистрация на Макарий е свързано с предишната му месторабота – след завършване на Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий”, когато ректор бе настоящият игумен на Рилския манастир Евлогий, после и на Богословските факултети на Букурещкия университет и Солунския Аристотелев университет, Чакъров работи като църковен певец в софийски храмове до 2007 г., когато става брат в Рилския манастир.

То обаче показва формализма на институциите при отчитането на заболелите от коронавирус, който пречи на бързото и качествено локализиране на контактните лица и оттам по никакъв начин не спомага за ограничаването на разпространението на болестта.

Не по-малко тревожно е отношението на Българската православна църква към пандемията. Припомняме, че в навечерието на великденските празници висшият клир официално обяви, че ще се бори с коронавируса с молитви и че в храма вируси не виреят, макар последвалите събития да опровергаха тази теза – през юни се зарази евангелски пастор от църква в Перущица, а на 18 август 2020 г. от Ковид-19 почина Доростолският митрополит Амвросий.

Въпреки сигналите, че коронавирусът не се съобразява много с мястото, където ще вземе следващата си жертва, вчера на храмовия празник на Роженския манастир стотици миряни без маски се скупчиха един до друг в двора на обителта, за да проследят изкъсо службата, водена лично от Неврокопски митрополит Серафим.

Според данните на Единния информационен портал от вчера от 57 новодиагностицирани с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие за пореден път областният център на Пиринско е начело на класацията по най-голям брой заразени. В Благоевградска област новите случаи са 14, а на второ място е София-град с 12.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *