
Традиционната кухня на 17 националности и впечатляващи танцови хореографии „взривиха“ публиката на кулинарен фестивал в Американския университет в Благоевград. Спортната зала на АУБ се изпълни с аромат, ритми и вкусове от цял свят, а присъстващите се насладиха на разнообразни вкусове и уникални танци.
Латвийски сладкиши, турска баклава и локум, индийски ориз с къри, руски пелмени и квас, албански бюрек, грузински рулца от патладжани, бяха само част от представените кулинарни изкушения. С екзотичен вкус се откроиха сирийската салата с нар, печеното пиле и фурмите с орехи от Мароко, монголски хуушуур, супа с домати от Етиопия… Разбира се, подобен фестивал нямаше как да мине и без испанска тортиля и сангрия, гръцки гироси, немски сладкиши и картофи, казахстански чай с мляко…





Погледите отдалече привличаше българският щанд с 9-ма студенти в народни носии, които са част от университетския танцов клуб „Самодива“.
„Тази година решихме да представим кисело мляко с орехи и сладко, таратор, баница, питка“, обясни четвъртокурсничката по бизнесадминистрация и политически науки Яна Тодорова. Много труд и старание бяха вложили представителите на Украйна, които наред с борша, напитките, бяха подготвили и специална питка – произведение на изкуството.
Че всичко трябва да се опита, защото не може да се обясни с думи, категоричен бе капитанът на арменския тим Емил и допълни, че всичко изложено – от традиционния сладки гата, до сока от нар, лаваша и сърмите… нямат аналог. Впечатления направи, че не малка част от арменците говореха перфектен български, който спокойно се конкурираше на нивото им на владеене на английски език.
„Дядо ми е българин, живял е в София. Аз самият започнах да учат български преди 6 години и като дойдох тук, „се отприщих“, каза с усмивка Емил, който притежава и голяма доза артистизъм и бе един от водещите на програмата.
Присъстващите поздрави д-р Джейкъб – изпълнителен директор на Центъра за информация, демокрация и гражданска ангажираност към АУБ. На сцената бяха поканени и многолюдните доброволци от почетното общество Phi Beta Delta, което организира фестивала.




Дегустацията бе предшествана от завладяваща музикално, танцова програма, като от отбора на Украйна вкараха и театрални елементи. Участници от Албания, Грузия, Казахстан, Армения, Монголия и Сирия впечатлиха с оригиналните си костюми и умения. Публиката бурно аплодира и българите, и представеното от тях шопско хоро.
Фестивалът бе част и своеобразната кулминацията на „Седмицата на разнообразието“, включваща поредица събития. Участниците имаха възможност да се потопят в обичаите на различни народи по време на Вечерта на културите, да се впуснат в творчески предизвикателства чрез Вечерта на изкуствата и игрите. С много емоции бе наситена и Вечерта на талантите, а по време на „Да мислим в кутията“ студенти заедно разбиваха стереотипи чрез интерактивни дейности.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА