МОН обмисля пожизнена парична награда за заслужили учители

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни постижения и особени заслуги в областта на образованието. Около тази идея се обединиха членовете на ресорната парламентарна комисия, които проведоха свое заседание в последния ден преди пленарната ваканция, предава Нова телевизия.

„Всички се обединиха около идеята МОН да разработи механизъм, по който да бъдат подкрепяни такива учители в пенсионна възраст, които са с много заслуги за образователната система. Във всяка община, всяко населено място и във всяко училище и детска градина има такива учители“, коментира председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

Идеята дойде по повод отпуснатата от правителството държавна парична награда за учител, което се прави за първи път.

Със 22 гласа „аз“ депутатите от комисията подкрепиха единодушно да я получи Стоянка Настева – детска музикална учителка от Русе. Министерският съвет я награждава заради високата професионална и всеотдайна педагогическа дейност с 500 лв. месечно. Наградата ще бъде изплащана на педагожката всеки месец пожизнено.

„Разглеждахме цялостната й дейност, широко подкрепена от цялата общественост в Русенска област. За да стигнем до това решение, сме взели предвид всички обстоятелства“, заяви заместник-образователният министър инж. Таня Михайлова.

Предложението за награждаването на детската учителка е постъпило от инициативен комитет от Русе, съставен от народни представители, ректор и преподаватели във висши училища, директори на училища и детски градини и други дейци в сферата на образованието, уточнява БГНЕС.

Правителството отличи Настева миналата сряда за особени заслуги към българската нация по предложение на министъра на образованието. Тя работи в областта на народното творчество, като издирва произведения, подходящи за деца. Прилага експериментирането и приемането на програми за обучение и възпитание на децата от предучилищна възраст. Изнася множество открити уроци и работи по експерименталната тема „Детското творчество“. Поставя спектакли с участието на ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. Носител е на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен, „Отличник на Министерството на образованието и науката“, наградата „Русе“ – за образование.

„Ще подкрепим всяко едно предложение, което постъпи от МОН и Министерския съвет, за една такава награда. В България има много достойни учители. Това е прецедент, но хубав прецедент“, допълни още шефката на просветната комисия Милена Дамянова.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *