HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Морковите – на сок или настъргани?

Прясно изцеденият сок от моркови е обявен за цар на зеленчуковите сокове заради силния си лечебен ефект, твърдят диетолози. Той съдържа големи количества витамини – С, D, Е, К, В1, В2, В6. Богат е на биотин, калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий, фитонутриенти като лутеин и ликопен. В него има много бета-каротин (провитамин А), от който нашият организъм си изработва точно толкова витамин А (ретинол), колкото му е необходим в момента. И в това е голямата разлика с таблетките или сиропите, в които има готов витамин А, защото рискът от предозиране с всички опасни последици в този случай е голям.
200 до 300 мл фреш от моркови на ден осигурява добро зрение, здрави лигавици, чиста и гладка като кадифе кожа, хубава коса, здрави нокти и най-важното – ще ни предпазва от рак. За по-доброто усвояване на бета-каротина може да се прибавят капки зехтин или малко сурово козе мляко (за разлика от кравето, то не образува слуз).

Сокът от моркови прочиства черния дроб и жлъчния мехур от задържани в тях пигменти, които могат да оцветят в жълто-оранжево кожата на дланите и стъпалата, но това не трябва да ни безпокои, защото е краткотрайно и е израз на изчистване, тоест на оздравяване на тези органи. Този фреш е изключително ценен за бременните и кърмачките.

Ако пушите или около вас редовно пушат, чаша сок от моркови всеки ден може да ви спаси от рак на белия дроб или ларинкса. Той е защита срещу макулна дегенерация, катаракта, астигматизъм, срещу чести инфекции на гърлото и белите дробове. Сокът балансира кръвната захар и киселинността на кръвта, причинена от употреба на много животински храни, засилва имунитета чрез увеличаване производството на бели кръвни телца. Високото съдържание на калий регулира кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт. Комбиниран със сок от спанак, подобрява работата на дебелото черво.
От целите моркови освен всички полезни съставки си набавяме и фибри, които действат като своеобразна метла в червата и помагат да изхвърлим токсините. Затова трябва да присъстват в менюто ни всеки ден. Но тъй като процесът на смилане и преработване на суровите зеленчуци изисква време и енергия, добре е да прибавяме и прясно изцедени сокове. Ефикасността им се дължи на свойството да отделят минералите, дестилираната вода и останалите полезни вещества от фибрите, което помага за бързото им усвояване.

Соковете се пият веднага след приготвянето им, сутрин на гладно или поне 30 мин. преди обяда или вечерята, никога непосредствено след хранене. Само така те ще са ни изключително полезни. Това е причината при плодолечение да включваме всеки ден по един сок фреш от моркови. Практиката показва, че ако при химиотерапия се пие много фреш от моркови и др. зеленчуци (според вида на онкозаболяването), лечението се приема по-леко и косата на човека не опада.
Оптимални за здравето са до 2 чаши сок. Това се равнява на около 1 кг моркови.
Макар да се знае, че повече полезни вещества има в кората, по-безопасно е морковите да се белят (възможно най-тънко), защото при остъргване може да остане риск от замърсяване от пръстта.

Д-р Норман Уокър, живял 106 г. и в повече от 70 от тях прилагал лечението със зеленчукови сокове, твърди: „Днес всеки, който не е запознат с хранителната и възстановителна стойност на зеленчуковите сокове, може да се смята за печално неинформиран!”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *