HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

МОР В ЖЕГАТА! Дърводобивна фирма прекъсна водопровода, остави над 100 вили в м. Септемврийче без вода

Над 100 вили в местността Септемврийче над Благоевград трета седмица са без вода заради прекъснат водопровод от дърводобивните фирми, сигнализираха във вестник „Струма“ притеснени виладжии. Те сериозно се опасяват да не останат цяло лято на сухо и да не могат да почиват със семействата и приятели, затова правят протестни петиции до областния управител, до кмета и председателя на Общинския съвет в Благоевград.

Миналия уикенд няколко мъже, запасени с тръби и инструменти, решили да опитат да отстранят повредата, като предположили, че тя е близо до водохващането в местността Исмаилица, на 3-4 км над Септемврийче. Оказало се обаче, че около половин километър водопровод на 50 метра под водохващането е унищожен при прокарване на път за сваляне на добитата дървесина. Намерили само части от тръби и утайник за регулиране на налягането.

Виладжии обясниха, че водопроводът е правен преди около 50 години на частни начала и с личните средства от учители, които били първите собственици на летни къщи в местността. Там навремето имаше популярен детски лагер и в знак на признателност кметството е давало терени на най-заслужилите педагози на Благоевград да си направят вилички. Факт е, че водопроводът не е към ВиК, а е частен, и затова виладжиите не плащат водата, но пък плащат такси и данъци за сгради, смет и за пътя, чиято асфалтова настилка от тежките камиони вече е разбита.

Собствениците на летни къщи в м. Септемврийче имат лош спомен от миналата година, когато при аналогичнен случай останаха месеци без вода.

Фирмата „Булфорест къмпани“ ООД, която спечели търг и добива дървесина в района на м. Септемврийче, е поела ангажимент до 15-ина дни да отстрани аварията на водопровода, съобщи Снежана Паскалева от пресцентъра на ЮЗДП. Тя поясни, че водопроводът, правен някога с частна инициатива, никъде не съществува като съоръжение, няма го на картите, нито има учреден сервитут и на практика не се знае чия собственост е, нито откъде минава. Затова за дърбодобивните фирми е практически невъзможно да се съобразят с трасето му. В момента в района на повредата има трупи и за да се възстанови водоподаването, ще трябва първо те да се извозят.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *