МОСВ с коледен подарък за жителите на с. Кърналово: Даде им 8 дни до Коледа да четат как бъдещ крематориум до борсата им ще гори по 8 трупа на ден и няма да замърсява много домовете им и зеленчуковите градини

Столичната фирма „Евиян 1“ ООД изобщо не се е отказала от идеята си да строи крематориум близо до зеленчуковата борса на петричкото с. Кърналово въпреки масовото недоволство на местните, депозираните от тях протестни подписки в общината и решението им да спрат с телата си движението по главния път към Кулата, ако не ги чуят. Този вторник фирмата получи последното одобрение на инвестиционното си намерение от РИОСВ и в Публичния регистър с данни за извършване на процедурите по ОВОС, който се поддържа от екоминистерството, беше публикуван подробният проект на начинанието. Четивото е качено в регистъра на 11.12.2019 г. и ще бъде достъпно само до Бъдни вечер, тоест едва 8 работни дни, през които в РИОСВ – Благоевград могат да се изпращат становища, мнения и възражения относно реализацията на инвестиционното предложение.

В инвестиционното си намерение фирмата обстойно е описала къде точно в местността Под ливарски рид на с. Кърналово смята да строи, как ще изглежда крематориумът и как т.нар. му „производствен процес“ на урни с пепел от изгорени човешки останки.

Крематориумът ще е върху площ от 5233 кв.м, които фирмата купила миналото лято като пасище, 7-ма категория земя. Той ще е с капацитет 1750 трупа годишно – планира до 8 бр. изгаряния на 24 часа. При средно тегло на труп от 80 кг фирмата е изчислила, че ще гори максимум 0,64 тона тленни останки на ден. Предвижда се крематориумът да работи максимум 260 дни годишно. Процесът ще включва подаване на ковчега в първичната камера, горене на тялото при температура 850-950 градуса в продължение на 60 до 90 минути, следва вторично горене на остатъчния материал, който е 3-5% от теглото на трупа, при температура 850-1250 градуса и вихрово подаване на кислород. След вторичното изгаряне димните газове се характеризирали с ниско съдържание на твърди частици – сажди, твърди инвеститорът. Независимо от това бил предвиден циклонен филтър, в който се извършва обезвреждане и допълнително окисляване на ненасителите окисни съединения и се постига сепариране на твърдите частици в тях. Димните газове ще излизат в атмосферата през комин с височина поне 8 метра.

Прогнозата на „Евиян 1“ е, че и при най-неблагоприятните условия за запрашване на въздуха до най-близките обекти, подлежащи на здравна защита, ще достигат 10 мг/куб.м фини прахови частици, при норма 50.

Крематориумът ще бъде издигнат бързо, защото ще се строи с готови панелни плоскости. Инвеститорът не очаква при строежа дискомфорт и замърсяване на околната среда, но за всеки случай е уточнил, че „комфортът е субективно чувство, при което създаващата околна среда формира у човека състояние на благополучие и спокойствие и обезпечава неговото здраве и жизнената му дейност”.

От фирмата са дали точното местоположение на сградата – едноетажна и с 10 паркоместа до нея. Тя ще се намира на 1,5 км източно от с. Рупите, 1,7 км северозападно от Кърналово и на 1 км южно от зеленчуковата борса. На 190 м от нея западно минава асфалтов път, свързващ Кърналово с Петрич, на 500 м южно тече р. Струмешница, а Петрич е на 4 км от имота с крематориума. На юг и запад той граничи с напоителен канал, на север и изток – с пасище.

Едно от предимствата, посочени от инвеститора в полза на крематориума, е „осигуряване на 10 работни места и повишаване приходите на община Петрич“.

Подробният проект на „Евиян 1“ изправи отново на нокти жителите на Кърналово и особено новия кмет на селото – 28-годишния Николай Златков, който бе издигнат от „Глас народен“ и това е първата сериозна задача, която трябва да реши в мандата си. „Категорично съм против построяване на крематориум до зеленчуците, които съселяните ми произвеждат и продават, и моят подпис е в протестната подписка, която вкарахме в общината, ще се консултирам и с Общинската администрация, и с адвокати как да процедираме”, заяви за „Струма“ Златков.

Припомняме, че скандалът с бъдещия крематориум избухна миналата година, когато случайно съветник в предишния ОбС забеляза публикувано в РИОСВ инвестиционно намерение на самата община Петрич да строи крематориум. На сесия зам. кметът Минка Салагьорова се оправда, че станало недоразумение – искането не било на общината, тя просто направила услуга на частник, който имал подобно намерение, но не каза името му. По-късно съветници от ВМРО намериха името на частника и живеещите около борсата се вдигнаха на бунт. 183-ма жители на с. Кърналово вписаха имената си в подписка срещу изграждането на крематориум в землището на селото им и поискаха подробности за него, но  никой в община Петрич не разполагаше с такива.

Малко вероятно е сега обещанията на фирмата, че въздухът няма да бъде замърсен много от изгарянето на труповете, да успокои кърналовци.

Преди тях срещу планиран крематориум скочиха живеещите в пловдивската община Куклен и в резултат фирмата, която искаше да строи, тази година входира в общината официален отказ от този си проект. По същото време срещу варненския крематориум се опълчи църквата – местният митрополит излезе с официална позиция, заклеймяваща планираното изгаряне на трупове, и дори намекна на община Варна, че даването на разрешение за строителството на крематориум заплашва иначе добрите отношения на светската власт с църковната. Инвеститорът обаче не отстъпи и крематориумът във Варна вече работи. Вторият и последен за страната ни е в София.

Собственик на фирма „Евиян 1“ е софиянецът Янислав Неделчев, а пълномощникът, който движи делата му в този край, е проектантът Григор Николов от Гоце Делчев.

До първа копка на кърналовския крематориум има само 3 разрешителни – за изработване на ПУП, който трябва да се гласува на сесия от ОбС, разрешително за строеж от главния архитект на Петрич и разрешително за въвеждане в експлоатация от общината.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. поп Нафърфорий

    Тия гробари ще печелят главно от трупове от Гърция, т.к. гръцката църква забранява крематориуми там и гърчолята карат умрелите си до София. Нашите трудно ще се уредят при конкурентните цени на маляките!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *