Москва: България участва в обмяна на информация по случая Навални

Посланикът на Германия в Русия Геза Андреас фон Гайр е извикан във външно министерство за разговор във връзка със ситуацията около Алексей Навални, съобщи говорителят на дипломатическото ведомство Мария Захарова, цитирана от БГНЕС.

Тя обяви, че руската страна очаква Берлин да ѝ предостави всички налични данни, с които разполага германското външно министерство, като резултатите от лабораторните изследвания на Бундесвера, както и някакви „свидетелски показания“, подчерта тя.

Дипломатът обърна внимание на медийните публикации за обмен на информация по случая Навални между германската клиника „Шарите“, лабораторията на Бундусвера, британската лаборатория Портън Даун и българските институции.

„И всичко това става достояние на такива манипулативни издания като „Белингкет“. В същото време германският външен министър [Хайко] Маас в отговор на въпрос за причастността на руската държава към случилото се, заяви, че „има много свидетелства за това““, подчерта Захарова.

Според нея, въпросът е твърде сериозен, за да се позволи на официалните представители на Германия да запазят всичко у себе си. „Време е да се свалят картите, защото за всички е очевидно, че Берлин блъфира и обслужва мръсни политически игри“, обяви дипломатът.

Навални беше хоспитализиран в Омск на 20 август, след като му стана лошо на борда на самолета. Той изпадна в кома и беше включен към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. По-късно беше преместен в Берлин в клиника „Шарите“. Вчера лекарите от германската клиника съобщиха, че са извадили блогъра от комата и постепенно го изключват от апарата за изкуствена вентилация.

На 2 август германското правителство заяви, че Навални е бил изложен на въздействието на отровно вещество от групата на „Новичок“. В тази връзка Берлин и неговите западни партньори призоваха Русия „да даде отговори“ на възникналите въпроси и заяви, че ще разгледа възможни мерки спрямо Москва. В отговор руската страна заяви, че е заинтересована от разследване на случилото се, но до момента не е получила отговор на отправеното към Германия запитване. Москва подчерта, че до изпращането на Навални в берлинската клиника „Шарите“ анализите не са показали наличието на отровни вещества, а Берлин не е предоставил доказателства за своята версия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *