Мотоклуб „Еър Макс Рейсинг“ иска да му прехвърлят заделените за мотописта в с. Зелен дол 108 000 лв.

Заделените в бюджета на община Благоевград 108 000 лв. за мотописта в с. Зелен дол искат от благоевградския мотоклуб „Еър Макс Рейсинг“ . Общинските съветници днес трябва да решат дали да им прехвърлят парите, към които от клуба са готови да добавят още 30 000 лв. и да започнат работа по изграждане на мотополигона и поетапното му превръщане в един от най-модерните в страната и на Балканите.

„Амбициите ни са сериозни – след 3-4 години в Зелен дол да се провеждат балкански и европейски първенства по мотокрос, но затова мотополигонът трябва да се вкара в нормите на европейските изисквания, за което ще са нужни сериозни инвестиции“, обясни кметът на селото Ангел Младенов. Благоевградският мотоклуб последните две години е първи в страната по точки, той бе учреден през 2016 г.  и в него членуват 17 лицензирани състезатели, 9 от които национали, като двама са европейски шампиони за миналата година. Преди две години експериментално в с. Зелен дол се проведе международно състезание със 120 състезатели от 6 държави, което събра около 7000 души публика. С него се възроди традиция, прекъсната 22 години заради проблеми, свързани с трасето: каменист терен, частни имоти, откриването на Римска стражева кула и близостта до къщи в селото.

„Средствата са нужни спешно, за да изпълним изискванията на федерацията за домакинство на финала на националния шампионат“, обясни председателят на  „Еър Макс Рейсинг“ Красимир Божурски. „В момента мотополигонът е с дължина 1400 м, до 3 ноември  трябва да удължим трасето до 1800 м с широчина 12 метра. Стартовата бариера трябва да е автоматична, за да отговаря на световните стандарти“, изброи част от набелязаните задачи той, като допълни, че стремежът е след 4 г. полигонът да отговаря на всички световни изисквания и в Зелен дол да започнат да се провеждат и световни първенства по мотокрос.

„В момента елитните ни състезатели тренират в Гърция заради липса на подходяща база и условия. Това е младежки спорт, има много почитатели, да не говорим, че състезания от по-висок ранг ще се отразят  благоприятно на икономиката на Благоевград“, посочи Кр. Божурски.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *