Мощанската къща и гората над „Орбита“ за 4 дни станаха снимачна площадка за първия филм на благоевградската актриса Мира Котева

Талантливата благоевградска актриса Мира Котева приключи снимките на първия си филм по собствен сценарий. Младата дама, завършила актьорство в Англия, е с номинация за изгряваща звезда на световен филмов фестивал в Сеул и носителка на приза за най-добра актриса на фестивала „Virgin Spring” в Колката, Индия, и за първи път експериментира като сценарист на филм, в който сама тя играе при това не една, а две роли.

Филмът ще е късометражен, с продължителност до 30 минути, а за реализацията му Мира привлякла като съмишленик режисьора и фотограф Станислав Христов-Стенли. „Показах му сценария, той го хареса и дори го обогати с художествените си идеи. Много е креативен“, още е под емоциите от снимките актрисата.

Двамата сами финансирали творбата, която няма продуцент, нито спонсори и реклами. „Направихме го заради процеса и преживяването, заради обогатяването и страстното ни желание да правим кино, и мисля, че мина много добре. Нямаме грандиозни очаквания, филмът е фестивален и по-артистичен, искахме всичко да предава настроението на историята и ако ни донесе награди от фестивали, ще е страхотен бонус за ентусиазма и работата ни, която бе доста натоварваща“, призна Мира.

Бъдещият филм е със заглавие „Undo”, на български „Крачка назад“. Той е на английски, със субтитри на български заради желанието на актрисата-сценаристка да е международен и да се предложи на световни фестивали, а и писането на историята й тръгнало на езика на Шекспир.

За място на действията избрали гората над комплекс „Орбита” и Мощанската къща в кв. „Вароша“ в Благоевград, която наемателката Надежда Червенкова им предоставила безвъзмездно за 4 дни, а самата тя влязла в ролята на дубльорка на Мира Котева в сцените, в които тя трябвало да играе двете роли в един кадър. Снимачният процес продължил 4 дни, операторът Михаил Михов от София и екипът му снимали по 20 часа на ден, но ентусиазмът на всички се оказал по-голям от умората.

Ролите във филма са три – на Ема и Виктория, майка и дъщеря, и на Джонатан – интровертен, мистериозен писател, в която влязъл актьорът Севар Иванов, когото благоевградската публика познава от ролята на Дориан Грей в постановката на ДТ „Н. Вапцаров“. Най-голямо предизвикателство за Мира пък се оказали общите сцени и диалози между майка и дъщеря, които се заснемали поотделно и ще се обединят при монтажа.

„Сюжетът проследява историята на актриса, в чийто живот работата винаги е била приоритет, но решава да даде шанс на любовта и семейния живот. Нещата обаче не вървят по план и тя трябва да направи сериозен избор в момент, в който времето страшно я притиска“, разкри случващото се на екрана авторката на сценария.

За финала Мира Котева само повдигна „завесата“: „Той е субективен и зависи от това кой го гледа. Идеята на филма е да зададе въпроси и да предизвика дискусия, като главната тема е за трудните избори в живота, за борбата със себе си, за мечтите и тяхната цена. Филмът определено е драма“.

Актрисата-сценарист се надява за 2-3 месеца творбата да бъде монтирана и екипът да може да я види като цялостен продукт. Едва тогава ще се прецени на кои фестивали „Крачка назад“ първо да се изпрати за селекция и участие, тъй като всички са свързани с определени срокове, но със сигурност ще са и български, и чуждестранни.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *