Мощен сандански бизнесмен измисли начин да увеличи богатството си

Там, където допреди четвърт век децата от Пиринския край са седели около лагерния огън в пионерския лагер Тремошница в землището на санданското с. Плоски, скоро ще има 10 стоманобетонни басейна за угоявяне на пъстърва. Ще ги строи мощният строителен бизнесмен и собственик на фирма „Бетон“ Андон Червенков.
По времето на кмета А. Тотев срещу 369 932 лв., с 10 лв. над първоначално обявената цена, Червенков купи от общината бившия пионерски лагер Тремошница с 40,033 дка площ, склад от 120 кв.м, 5 сгради със спални помещения, кухня, сервизни помещения и др. Сега идеята му е да направи в единия край на огромната територия рибовъдно стопанство за отглеждане на пъстърва. Бившите спални на хлапетата след преустройство ще се ползват като складови помещения за съхранение на фураж и инструменти, а в едната от сградите ще има стаи за персонала. Самите басейни за охранване на рибата ще са с дължина 20 м, широчина 2,50 м и дълбочина 1,20 м, подредени в 2 реда по 5 броя. Капацитета на рибовъдното стопанство строителят е изчислил на 20 тона годишно.
Рибовъдните басейни ще се захранват с вода от река Санданска Бистрица с тръбопровода, чрез който навремето ръководството на пионерския лагер поливало тревата и цветята в алеите. Общият обем вода за напълване на басейните е изчислен на 600 куб.м. Количеството вода от Санданска Бистрица, необходимо за захранване на рибовъдното стопанство, ще е до 32 л./сек. Предвижда се режимът на водовземане да е по 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, а при намаляване на водния отток в реката през лятото ще се използва система за рециркулация на водата.
Екскрементите и неразтворените вещества от басейните ще се събират с филтри утайници, а с торовата маса Червенков възнамерява да наторява собствени земеделски земи.
Извън необходимите му разрешителни, инвестицията няма да затрудни Червенков финансово, защото той е един от най-богатите санданчани. Само за реконструкцията на пазара в Сандански фирмата му навремето получи 1 млн. лв.
Извън строителната дейност на фирмата му Червенков е наемател на доста общински обекти, с договор за 10 г. срещу 84 000 лв. наем за целия период и без задължение за всякакви инвестиции той получи плувната зона на гр. Сандански в парка на града заедно със залата за скокове във вода, 2-та градски басейна със съблекални и заведение, и др. В тях обаче инвестиции не се правят, в резултат на което за няколко години потънаха в разруха.
Освен запуснатата плувна зона Червенков стопанисва още доста атрактивни общински обекти, като например оборотния къмпинг „Драки” със заведение и 10 бунгала. Отделно от това той снабдява с гориво различни мощни клиенти, като общинската УВЕКС в Сандански, тази година подписа договор за поддържане и ремонт на уличното осветление на територията на 21 населени места в община Струмяни, чисти Струмяни през зимата и много др.
Червенков, който е бил строителен техник в БТС – Сандански, преди да изкупи акциите на работници и служители в местния бетонов център и да стане негов собственик, през годините постепенно добива керамичната фабрика в Сандански, става собственик на базата на „Спорт тото” в курорта, съсобственик е на един от 9-те бизнес информационни центъра в страната, има бензиностанция в близост до „Интерхотел Сандански”, негова е Турската баня в Мелник, земеделски земи и мн. др.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *