Мощна група белополци извиха опашки на пазара в Делчево

Мощна група от близо 40 жители на благоевградското село Бело поле „разтърсиха“ центъра на македонския град Делчево с незабравима веселба, впечатлила местните.

Както е известно, на Богородица, 15 август, в Бело поле се провежда един от най-мащабните в региона събори, а след това кметът на селото традиционно организира за доброволците помощници екскурзия и купон в Северна Македония. Така и тази събота сутринта цял автобус  белополчани заминаха за Делчево, където се веселиха от сърце и душа. Естествено, не бе подминат и шопингът, а оказа се, че пазарът е пълен с нашенци.

Сред на продаваните стоки бяха червените чушки за по 1.20 лв. килото и зелените по левче. Нашенци масово купуваха и корнишони за по 1.20 лв. и чували с картофи за 50 ст. Опашки се извиха и в хранителните магазини, бонбониерите за по 2 лв., шоколадите – 3бр. за 2.50 лв., се търгуваха като „топъл хляб“.

След като напълниха багажника на автобуса със зеленчуци, белополчани приседнаха в заведение, намиращо се в сградата на общината, и се веселиха заедно с жители на Рилци, които по същото време бяха там. За доброто настроение на празнуващите се погрижи оркестър. Поздравите следваха един след друг, а музикантите „напълниха душата“ на присъстващите с изпълненията си.

Българите демонстрираха завидни танцувални умения и с лекота хванаха всеки такт и ритъм. Около масите, отрупани със салати, мезета, вкусни ощипци и пържоли, се извиха кръшни хора, а македонци, тръгнали за пазара, с любопитство се спираха и наблюдаваха „открития урок“ по български народни танци.

В истинска атракция се превърнаха група жени от Бело поле. В пълна секретност от останалите, те се бяха подготвили и организирали специално за случая, като „излязоха на сцената“ облечени в народни носии. Изненадата бе посрещната с бурни аплодисменти. Местни жители, седнали на съседните маси, дотолкова се впечатлиха, че извадиха телефоните си, за да заснемат случващото се, а собственикът на заведение Емил Тодоровски не издържа и също се присъедини към веселбата, като поздрави българите. Руйното вино и пивката домашна ракия още повече повишиха градуса на настроението.

Денят бе специален за половинката на кмета на Рилци Цветанка Николова, която бе рожденичка. По повод личния си празник тя почерпи присъстващите, а всички  заедно с оркестъра изпяха дружно „Честит рожден ден”.

Така след  5 часа песни и танци музиката спря, но купонът продължи с пълна сила. Белополчаните Антон Евтимов и Ганчо Бойчев бяха донесли тъпан, акорден, даже усилвател и микрофон. Ударният инструмент, облепен с надписи „Белополски евротъпан”, огласи  кметството на Делчево и групата продължи да се весели до тъмно.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА  

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *