Мраморен кекс

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • захар – 1 ч.ч.
  • краве масло – 100 г меко
  • жълтъци – 3 бр.
  • белтъци – 3 бр.
  • прясно мляко – 3/4 ч.ч.
  • ванилия – 1 пакетче
  • лимонена захар – 1 пакетче
  • бакпулвер – 1 пакетче
  • брашно – 2 ч.ч.
  • сол – 1 щипка
  • какао – 2 с.л.
  • ЗА ГЛАЗУРАТА
  • шоколадов кувертюр – 100 г / или черен шоколад/
  • масло – 1/2 ч.л.
  • мляко – 2 с.л. прясно
  • захарни пръчици – за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сипваме маслото в купа и добавяме захарта. Разбиваме с миксера 2-3 минути и добавяме жълтъците, ванилията и лимонената захар.

Продължаваме да разбиваме още малко и сипваме млякото, бакпулвера, солта и брашното. Отново разбиваме до хомогенност.

В отделна купа разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме в сместа. Разбъркваме и отделяме 1/3 от кексовата смес. Към тази 1/3 част добавяме какаото.

Поставяме хартия за печене в правоъгълна кексова формичка и изливаме половината от бялата смес. След това по средата с лъжица по дължина разпределяме половината от кафявата смес.

Върху кафявата ивица пак с лъжица разпределяме останалото количество бяла смес, а отстрани на нея правим две ивици от останалата кафява смес.

Печем мраморния кекс в загрята фурна на 200 градуса 10 минути, след това намаляваме температурата на 180 градуса и печем още около 20 минути или до готовност.

Оставяме шарения кекс да се охлади.

Разтопяваме кувертюра, добавяме маслото и млякото и разбъркваме хубаво. Заливаме готовия изстинал кекс с глазурата и поръсваме със захарни пръчици.

Оставяме 1-2 часа, за да се стегне глазурата, нарязваме на парчета и сервираме мраморен кекс Класика с ароматно кафе или чай.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *