
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- захар – 1 ч.ч.
- краве масло – 100 г меко
- жълтъци – 3 бр.
- белтъци – 3 бр.
- прясно мляко – 3/4 ч.ч.
- ванилия – 1 пакетче
- лимонена захар – 1 пакетче
- бакпулвер – 1 пакетче
- брашно – 2 ч.ч.
- сол – 1 щипка
- какао – 2 с.л.
- ЗА ГЛАЗУРАТА
- шоколадов кувертюр – 100 г / или черен шоколад/
- масло – 1/2 ч.л.
- мляко – 2 с.л. прясно
- захарни пръчици – за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сипваме маслото в купа и добавяме захарта. Разбиваме с миксера 2-3 минути и добавяме жълтъците, ванилията и лимонената захар.
Продължаваме да разбиваме още малко и сипваме млякото, бакпулвера, солта и брашното. Отново разбиваме до хомогенност.
В отделна купа разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме в сместа. Разбъркваме и отделяме 1/3 от кексовата смес. Към тази 1/3 част добавяме какаото.
Поставяме хартия за печене в правоъгълна кексова формичка и изливаме половината от бялата смес. След това по средата с лъжица по дължина разпределяме половината от кафявата смес.
Върху кафявата ивица пак с лъжица разпределяме останалото количество бяла смес, а отстрани на нея правим две ивици от останалата кафява смес.
Печем мраморния кекс в загрята фурна на 200 градуса 10 минути, след това намаляваме температурата на 180 градуса и печем още около 20 минути или до готовност.
Оставяме шарения кекс да се охлади.
Разтопяваме кувертюра, добавяме маслото и млякото и разбъркваме хубаво. Заливаме готовия изстинал кекс с глазурата и поръсваме със захарни пръчици.
Оставяме 1-2 часа, за да се стегне глазурата, нарязваме на парчета и сервираме мраморен кекс Класика с ароматно кафе или чай.