МС: Милиарди са раздадени без обществени поръчки

Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки. Това обявиха на брифинг трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

Един от основните проблеми се крие в процедурите „ин хаус”, обясни преди това говорителят на МС Антон Кутев. „Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси”, обясни Кутев.

„Публичните предприятия са сключили договори за над 20 милиарда лева. От тях 11 млрд и 700 млн. са били с поръчки. 8 милиарда са раздадени без поръчки”, каза финансовият министър Асен Василев.

Кирил Петков даде пример с магистрала „Хемус”. „През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата”, обясни още министър Петков.

Проверките показвали още, че „Автомагистрали” са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв.

Според регионалният министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.  

Финансовият министър Асен Василев обясни, че идеята за обществените поръчки без конкурс е била тези поръчки да се възлагат на държавни предприятия, които могат да изпълнят поръчката. Те обаче на свой ред ги давали на подизпълнители.

„Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин”, заяви икономическият министър Кирил Петков.

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от обществените поръчки, които са минали по законов ред, се е явил само 1 кандидат.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *