Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

МС предлага фиксиране на партийните субсидии за глас на 11 лв.

Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за политическите партии.Това съобщават от правителствената пресслужба.

Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години. Доразвива се уредбата, свързана с планиране на необходимите разходи за държавната субсидия, като се диференцират случаите, в които в рамките на бюджетната година правоимащите получават държавна субсидия за цяла календарна година или за по- кратък период. Също така се предвижда планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат индикативни.

С § 2, ал. 1 от законопроекта е предвидена преходна уредба за формиране на размера на държавната субсидия за периода от 26.05.2016 г. до влизането в сила на изменителния закон.

В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лева.

Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Камбо Насов

    Решението на Народа (Суверена) чрез Референдум бе по 1 лв. на действителен глас, а не по 11 лв! Но кой слуша стадото, самозабравилите се “калинки”, налазили тялото на издъхваща България, ще я смучат до смърт или докато народът не скочи и не ги смачка!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *