Музеи, галерии и театри се превръщат в класни стаи

Музеи и галерии изместват класните стаи. Над 50 училища в страната вече провеждат учебни часове извън сградите си. Целта е учениците да научат уроците си не от учебника, а от първо лице, съобщава Нова телевизия.

За петокласниците от столичното 149-то училище започва час по история, а урокът носи името “Съкровища в музея”. Мястото – Националният археологически музей.

За няколко минути децата се превръщат в археолози. Задачата им е да намерят определени експонати и да се опитат да научат повече за тях.

“Златните монети бяха от злато, бяха направени преди Христа. Тогава може би нещата са били много по-качествени, защото са се запазили”, казва Ванеса. 

Заради уроци като този Ванеса вече има нов любим предмет – историята. Извън училище децата са по-любопитни да научат повече, категорични са и от музея.

“Виждат предметите на живо, могат да ги разгледат, могат да попитат нещо, което в класната стая няма как да разберат – особено когато го гледат на мъничка снимчица в учебника”, обяснява д-р Яна Димитрова от Националния исторически институт.

За да се включат повече ученици в проекта, от образователното ведомство увеличават бюджета на програмата на половин милион лева. За участие може да кандидатства всяко едно училище у нас.

“Няма учебен предмет, който да не е възможно да се реализира в рамките на една музейна среда”, заяви Радостина Николова от Министерство на образованието и науката.

А урокът днес приключи без звънец и продължи по-дълго от един учебен час – по желание на децата. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *