Музикален педагог събра в Благоевград колеги и приятели от студентските години четвърт век след завършването на ЮЗУ

Четвърт век от завършването на висшето си образование отбелязаха с емоционално парти в благоевградско заведение състуденти, завършили предучилищна педагогика с профил музика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, и приятели от други курсове, с които са били в общи компании. Двигател и организатор на срещата бе учителката по музика в VІІ училище Цветанка Попова, която успя да събере 30-ина души от цяла Западна България и събра благодарностите и признанието им за усилията.

Първото име в списъка на инициаторката било на най-близката й приятелка в онези години – певицата Христина Маркова, която преди дипломирането им й станала кръстница и двете се сродили за цял живот.

„Цветанка е от Елин Пелин, често идваше у дома и баба ми, която беше в църковното настоятелство, ни разказваше притчи – върна се назад в годините Хр. Маркова и разказа: Не беше кръстена и при завършването ни ме попита дали ще приема да стана нейна кръстница, защото вярваше, че тази крачка ще промени живота й. Така и стана. Веднага след ритуала се осъществи едно от желанията й – стана една от първите ученички на стилист Капанов в Благоевград (благоевградчани си спомнят, че преди време той направи голям салон в стария Битов комбинат, в който организира и обучение на коафьори). Месец по-късно пък Цветанка се запозна с Явор, бъдещия й съпруг, и остана в Благоевград, а двете с нея заедно продължихме образованието си, като записахме музикална педагогика за общообразователно училище“, разкри любопитни факти певицата.

Самата тя пропуснала абсолвентския си бал заради участие с фолклорна група „Пирина“, с която концертирала по онова време. Затова сбирката 25 г. по-късно се превърнала в приятна изненада и компенсация за пропуснатия бал.

„Преди 5 години няколко приятелки направихме плах опит за сбирка и си обещахме да го повторим в по-голям състав“, разказа инициаторката Цветанка Попова.

На срещата в Благоевград за първи път от студентските години се видяха приятели от Лом, Видин, Враца, Монтана, Кюстендил и Благоевград, а емоционалните спомени преляха логично в музикални изпълнения, продължили до малките часове на нощта.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *