Музиката променя вкуса на бонбоните и бирата?

Свикнали сме да променяме вкуса на храните с помощта на различни подправки или хранителни добавки.

Знаем и коя съставка по какъв начин влияе на основния вкус и сме се научили да го променяме до неузнаваемост, комбинирайки различни съставки.

Това е благодарение на изкуството на кулинарите.

Има обаче и други начини да променяме храната, които звучат доста странно. Това са неочаквани неща като форма и цвят на опаковката, размер на съдовете и даже музиката, която звучи по време на хранене.

При физиологически експеримент на учени от Брюксел и Оксфорд отпреди няколко години било предложено на участниците, около 300 на брой, да опитат различни видове бира. Питието било с различно алкохолно съдържание – 4, 5; 6 и 8 градуса.

На всеки доброволец било предложено да опита два пъти всяка от напитките и да даде оценка за вкусовите качества на пивото. Участниците не знаели, че и двата пъти са пили един и същи сорт от кехлибарената течност. Накрая всички били убедени, че са пили различно питие.

Причината за заблудата се оказал фактът, че бирата била предлагана в съпровод на различна музика. Това променяло нейните вкусови качества. Участниците в експеримента я определяли с по-кисел вкус, по-горчив, или дори по-силен, отколкото била реално.

Проверката с бонбони показала аналогични резултати. На доброволците предложили карамелени бонбони, но в зависимост от музиката, която звучала, докато ги хапват, хората ги определяли с различни вкусове. Ниските музикални тонове придавали на бонбоните горчив вкус, а високите – сладък, независимо, че ставало въпрос за едни и същи сладки изкушения.

Учените смятат, че мозъкът е с различна пластичност и нашето съзнание се опитва постоянно да се застрахова от различни чувства и това става за сметка на други.

Специалистите по физиология го обясняват още по-подробно със силата на звуците. Силните действат на тази част от нерва, която отговаря за пренос на информация до рецепторите в езика. Нещата са напълно механизирани, но не си даваме сметка за това.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *