
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
кайма
500 гр
картофи
1 кг
лук
2 броя
домати
2 броя
кисело мляко
400 грама
яйца
2 броя
кашкавал
100 грама
брашно
5 супени лъжици
олио
1 кафена чаша
червен пипер
1 чаена лъжица
чубрица
1 чаена лъжица
РЕЦЕПТАТА:
Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В загрятата мазнина задушете измитият, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяте нарязаните на дребно половината домати и каймата, черният пипер и чубрицата, както и една чаена лъжица сол. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусаката става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.
След като водата от доматите изври добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото. Намазнявате тавичка на дъното на която поставяте другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака. Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете до докато водата изври, а картофите станат златисти.
Идва моментът за приготвяне на заливката за мусаката. Тя става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане добавяте и брашното, до получаване на гладка смес. Накрая добавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете докато порозовее.