Мъж откри повече от 60 тела на хора, заровени в градината му

Повече от 60 тела на хора, заровени в масов гроб, откри руснак в градината си, пише Дойче веле.

Виталий Кваша, който живее в отдалечено селище в Сибир, решил да разшири къщата си. Когато започнал да копае, от земята започнали да се подават черепи и други човешки кости. Кваша изкопал останките на повече от 60 души, завързани в чували за брашно. Много от черепите имали дупки от куршуми и за мъжа нямало съмнение, че става дума за жертви на чистките по време на управлението на Сталин, които са особено мащабни в края на 30-те години на 20 век.

От Разследващия комитет на Русия изпратили хора в имота на Виталий Кваша, който живее край Благовешченск, на границата с Китай и на цели 8000 километра от столицата. Следователите установили, че останките в градината са от хора, убити през 30-те години. Но с това помощта от държавата и местните власти свършила. Кваша писал и до общината, и до Москва, но никой не искал да се занимава с останките.

“Една година се молих в кметството. Казаха ми, че нямат нито пари, нито хора. Щели да извозят останките на хората, но аз трябвало да ги изкопая сам”, казва Виталий Кваша.

Руснакът настоял за погребение, но само останките на няколко души били погребани в местното гробище.

“Гробовете им са обозначени само с една метална пластина и номер. Нямат имена и достойнството им е отнето”, казва Кваша.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *