Мъж от Брежани изпадна в алергичен шок след ужилване от стършел, благоевградчанка ухапана от змия в кв. “Еленово”

59-годишният Ив. Стефанов от Брежани е ужилен от стършел по главата, спасен е в реанимация на благоевградската болница. Инцидентът станал завчера в двора на дома му. Неочаквано опасното насекомо го ужилило и той получил оток със задушаване. Близките му с личен превоз го транспортирали до Спешна помощ – Симитли. Предприети са действия на място от екип начело със завеждащия Мария Савева.
“Пациентът бе приет изпаднал в алергичен шок, с оток на езика и дихателна недостатъчност”, каза началникът на реанимация в МБАЛ – Благоевград д-р Любомир Димитров и поясни: “Тежестта на ухапването зависи от възрастта, броя на ужилванията и здравословното състояние на пациента в момента. В конкретния случай пациентът е ужилен в областта на главата, което е изключително опасно. В спешния филиал в Симитли дежурният екип е действал адекватно, бързата реакция в такива ситуации е животорешаваща.
Хората, които са алергични, трябва да избягват местата, които привличат насекоми – цветя, дървета, храсти, и те трябва да носят със себе си противоалергични медикаменти, когато са на открито”, съветва д-р Димитров. Той уточни, че всяка седмица в реанимация постъпват пациенти с тежки алергии след ужилване от насекомо.
40-годишна жена от Благоевград пък е приета завчера вечерта след ухапване от змия. Влечугото изпълзяло в междублоковото пространство в кв. “Еленово” и я клъвнало по пръста на крака. Над десет ухапани от змии са потърсили лекарска помощ през изминалите 3 месеца в МБАЛ – Благоевград.
СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *