Мъж от Югозапада спаси малко еленче, нападнато от глутница кучета

62-годишният кюстендилец Орлин Борисов спаси малко еленче, което беше нападнато във вторник вечерта от глутница освирепели кучета.

В истински герой се превръща Орлин, след като излиза на вечерна разходка с двете си кучета. Мъжът живее в района на стадион „Осогово“, който се намира под лесопарк Хисарлъка, пише Монитор.

„Както всяка вечер и тази излязох около 17.30 часа. Бях си с двете кучета, когато чух страшен лай. Вървяхме по една от пътеките и видях, че покрай мина на няколко подскока малко еленче. След него тичаха поне 3-4 освирепели кучета, предполагам бездомни“, разказа 62-годишният мъж.

Без да се замисли той решава да тръгне по глутницата. В един момент вижда, че животното е приклещено до оградата на стадиона.

„Явно много време е гонено еленчето. От умора изведнъж се строполи на земята и върху него се нахвърли едно от кучетата, което имаше вид на ловджийско. Нямах време да мисля. Пуснах моите кучета и по-голямото, Норд, директно влезе в битка с него. По-малките успях да ги разгоня, а очите на еленчето бяха вперени право в мен, все едно се молеше“, обяснява още Орлин, който освен, че обожава животните се е посветил и на моторите.

По чудо животното имало само лека драскотина на гърба. Именно тогава 62-годишният кюстендилец се захваща да го спаси.

Ходенето по мъките

В този момент Орлин вижда, че батерията на телефона му е паднала. За щастие по това време покрай него минали момче и момиче.

„Разпознах, че момчето е Евгени Неделчев. Веднага той се отзова и започнахме заедно да звъним по институциите. Естествено всеки си прехвърляше топката и никой не реши да дойде да ни помогне. Нямаше как да оставим еленчето там. То не можеше да върви от умора. Мислихме и вариант да го качим в планина „Осогово“, но се отказахме“, разказа още Орлин.

Така той и Евгени Неделчев решават да се обадят на друг кюстендилец, който разполага с обособени помещения за животни в хотелски комплекс край село Жиленци. След 3 часа ходене по мъките най-накрая животното си намира подслон, храна и вода.

„Така се беше уплашило, че сърчицето щеше да му изхвръкне. Галех го през целия път до Жиленци. Накрая се успокои. Вече е напълно добре и още днес ще го пуснем в планината. Ще се качим в по-високото, за да не бъде подгонено от глутницата кучета“, обяснява още за героичната си постъпка Орлин.

По негови думи, най-вероятно, еленчето е на около 7 месечна възраст, тъй като имало съвсем малки рога на главичката. Питал и свой познати, на които разказал за тежката спасителна акция, завършила с щастлива развръзка.

За сблъсъка с бездомните кучета Орлин казва, че не се е страхувал. Мислел само как да спаси животното. Успява и кучето му да се отърве само с няколко драскотини.

„Аз като вървя по планината и охлюв да видя го премествам, за да не го смачка някой. Страшно обичам животните и не случайно вкъщи имам 2 кучета и 4 котки, някои прибрани и спасени от улицата. Всичко това не е героизъм, а човещина. Мога да кажа единствено, че всяко живо същество заслужава място под слънцето. Това винаги е било водещо при мен и се надявам да продължа да помагам“, обясни още 62-годишвният кюстендилец, който вече се превърна в герой сред съгражданите си.

А кюстендилци видяха добра поличба в спасяването на еленчето и то именно преди Коледните и Новогодишни празници.

Казват, че с този героизъм и природата ще се отблагодари на Орлин, и всички кюстендилци като цяло.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *