Мъж се зарази със страшна болест, чакат ли учените епидемия

Жител на Хонконг бе диагностициран с такъв вариант на хепатит Е, който досега се е наблюдавал само при плъховете. Това са установили учени от Хонконгския университет, предаде Франс прес, цитирана от Блиц. В свое изследване специалистите обясняват, че са доказали за първи път в света, че вирусът на хепатит при плъховете може да зарази и хората и да предизвика клинична инфекция. Досега нямаше никакво доказателство, че болестта може да се предава от плъх на човек, допълват учените в изявление.

Хепатитът при плъховете е “много далечен братовчед на човешките варианти на хепатит Е”, допълват специалистите. “Откритието има огромно значение за общественото здраве”, се казва още в изявлението на учените. Болестта е била открита при 56-годишен пациент, който е бил подложен на трансплантация на черен дроб и чиито тестове показали, че органът не функционирал нормално. Според учените пациентът може да се е заразил от храни, които са били замърсени и заразени от екскременти на плъхове. Мъжът е живеел в район, в който имало признаци за наличието на много плъхове. Сега той се възстановява.

Човешките варианти на болестта засягат 20 милиона души ежегодно по света. Хепатит Е се предава основно чрез заразена вода.   Проблемът с плъховете в бившата британска колония Хонконг, върната на Китай през 1997 г., се влоши в последните месеци заради влажното и същевременно топло време. В миналото Хонконг преживя сериозни епидемии. През 2013 г. тежкият остър респираторен синдром отне живота на близо 300 души. В края на XIX век бубонната чума, предавана от плъхове, отне живота на хиляди хора в Хонконг и континентален Китай.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *