Мълниеносна реакция! След протести и обвинение: “За хонорар на Райна пари има, за нас – не”, преведоха една заплата на социалните асистенти в Кочериново

След протестите социалните асистенти в община Кочериново вчера получиха една от забавените им две заплати. Още сутринта кметът Иван Минков съобщи по телефона на репортер на вестник “Струма”, че от социалното министерство са им превели нужната за неразплатените възнаграждения сума. “Веднага превеждаме по картите едната заплата, следващата седмица превеждаме и втората заради документацията”, съобщи Минков.
60 социални асистенти от цялата община Кочериново се надигнаха от няколко дни на мирен протест /на снимката/ заради неизплатените им заработени пари за два месеца. Двайсетина от тях се събраха завчера пред кметството с настояване да си получат заплатите за обгрижване на болни и възрастни хора от програмата “Независим живот” по ОП “Развитие на човешките ресурси”.
Както “Струма” писа, хората бяха разгневени, че за събора през уикенда и за хонорар на певицата Райна кметът намира пари, но се оправдава с повече разходи заради началото на учебната година за неплатените им заплати. До скандалната ситуация се е стигнало заради сериозни пропуски в работата на Общинска администрация, стана ясно от отговора на експертите от Министерство на труда и социалната политика на запитване на “Струма”. От пресцентъра обясниха, че общината е закъсняла сериозно, като не е подала навреме в министерството искане за междинно плащане по програмата, въпреки че партньори по програмата са напомнили навреме на общинските чиновници за задължението. Това е трябвало да стане преди няколко месеца, но е направено едва на 1 август.
Подчинените на кмета Минков явно не са си свършили стриктно работата и заради липсата на добра организация или компетентност се е стигнало до конфликтната ситуация общината да не може да се разплати със социалните асистенти за положен от тях труд. “В проекта са включени 82 лица и деца с тежки социално-здравни проблеми от двете целеви групи – хора с трайни увреждания и техните семейства и хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване”, информираха от социалното министерство. Ето какво уточниха още от пресцентъра:
“На 07.02.2017 г. е платен аванс към община Кочериново в размер на 99 955.58 лв. На 01.08.2017 г. е внесено първо междинно искане за плащане на обща стойност 36 451.67 лв. Около 18 000 лв. от тях представляват разходи за заплати на доставчиците на услуги. Решението за одобряване на средствата е подписано на 15.09.2017 г. На 20.09.2017 г. сумата следва да е налична в банковата сметка на община Кочериново. Предвид средствата от аванса общината разполага с достатъчен бюджет да осъществява дейностите по проекта и е нейна отговорност да внася навременни искания към управляващия орган на ОПРЧР за възстановяване на изразходвания ресурс”. Излиза, че парите са били налични в общинската хазна, когато завчера хората очакваха в напрежение дали преди по-дългия уикенд заради националния празник ще останат пак без заплатите си, или ще могат да разплатят натрупалите се сметки. Странно е само защо от Общинска администрация разделят превода на двете заплати на два пъти, след като сумата е налична.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *