Мъртва риба изплува в яз. “Пчелина” и река Струма край Кривия тунел

Сигнали за мъртва риба в река Струма и яз. “Пчелина” в община Земен, както и до Кривия тунел в Кресненското дефиле, изстреляха в рамките на няколко дни екипи на Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” на спешни проверки в двата края на Югозапада.
Първият сигнал, изпратен от кмета на община Земен към РИОСВ – Перник и препратен до дирекцията, се оказа напълно основателен. Проверяващите бяха отведени до рибите лично от кмета. Телата им бяха открити при стената на водното огледало на язовира, на преливника и бързооттока след преливника на язовира, както и при моста над р. Струма при с. Жабляно.
В момента в дирекцията все още очакват пробите на водата, взети от язовира, но еколози от много време сигнализират, че водният басейн е пред сериозна екокатастрофа, защото в язовира има мазни петна, които се разнасят бързо. Те се появили още в края на август, а цялата вода станала кафеникава. От хрилете на рибите започнала да излиза течност, наподобяваща автомасло.
Според Марио Антонов от Централна рибноопазваща организация бреговата ивица, по която има умрели риби, жаби, раци и охлюви, вече е около 10 км. Той и останалите еколози са убедени, че причината е замърсяването на река Струма в градската й част от 8-те предприятия, които имат разрешение за заустване в реката.
Според институциите обаче причините са други – кислородът във водата е под нормите, а температурата дори на дълбочина е висока, което е индикация, че язовирът е презарибен.
За съжаление основателен се оказа и сигналът за измрели риби в Кресненското дефиле при Кривия тунел, в близост до водното течение на река Струма. Проверката изненадващо установи, че причината тук са отпадъци от животински произход, хвърлени във водата. Със задачата да предприемат адекватни действия за недопускане изхвърлянето труповете на домашни животни дирекцията натовари кмета на Симитли и началника на 02 РУ – Благоевград.
Друг сигнал от РИОСВ – Перник за замърсяване на р. Струма в района на гара “Разпределителна” в гр. Перник констатира, че водите са видимо непрозрачни с лек сив оттенък, а край бреговете на реката се наблюдават сиво-черни утайки от шлам. При оглед на трасето на шламопровода, по който се транспортират сгуропепелна маса от ТЕЦ “Република” до сгуроотвал в района на дере, са констатирани следи от извършени ремонтни дейности на 2-ри шламопровод. По пътя покрай трасето са забелязани наслоени утайки от шлам, както и в дерето, което се влива в р. Струма при гара “Разпределителна”. Резултатите от водните проби не са готови.
Основателни се оказаха и сигналите на зеления телефон за мътна и негодна за пиене вода в резервоара на бобошевското с. Балдино, прокопаване на канал между оранжерия и кладенец в землището на с. Долна Рибница без разрешително, за незаконно изграден сондаж в местността Куска в с. Рилци, както и за извършване на изкопни работи за изграждане на дренаж и водопровод в близост до Айдаровско дере край Благоевград за водоснабдяване на сграда. При последния сигнал проверяващите действително констатирали пресен изкоп с положен маркуч, като част от него била насипана с чакъл, а в края на изкопа маркучът бил свързан с бърза механична връзка към съществуваща PVC тръба, която отвежда водите до малка вила, парник и градинка към нея. По водопровода течала вода, но понеже в момента на проверката входната врата към вилата се оказала заключена, проверяващите си заминали.
За установени нарушения през септември са съставени 7 акта – на благоевградчанката Десислава Колева-Чонгова /за непредставяне на доклад за изпълнение на условия в издадените разрешителни/, на общините Благоевград и Хаджидимово, “Пиринплод – Левуново” ООД и ,”Лорис” ЕООД. Издадени са и 7 наказателни постановления – на “Пауър Туенти Туенти” ООД, община Рила, благоевградската “Хидроват” АД на Диана Лунгулова и Тодор Богоев и др.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *