Мъск чипира успешно маймуна

Старъпът Neuralink на Илон Мъск успешно вкара невроимплант в мозъка на примат, след което експерименталното животно успяло да се научи да играе на компютърни игри. Това съобщи самият милиардер.

Маймуната е била чипирана с безжичен имплант в черепа с малки проводници. Приматът е станал способен да играе видео игри с помощта на своя ум. Както отбеляза Мъск, животното се справя чудесно и е „щастливо“.

Системата е в състояние да работи и с няколко чипирани животни, които например да играят на видеоигра в мрежа. Играта е била подобна на пинг-понг – една от първите компютърни игри.

Мъск обеща, че след около месец ще покаже видео, в което примати играят на видеоигри. В действителност Мъск експериментира с маймуни от 2019 година, а може би и от по-рано. Тогава той разкри, че целта на проекта е създаването на надежден и бърз интерфейс между мозък и компютър.

Първата и непосредствена цел на Neuralink е да помогне на много болни хора да върнат контрола над тялото си. Предишни експерименти са доказали, че благодарение на мозъчни импланти парализирани маймуни могат отново да вървят и управляват крайниците си.

Най-богатият човек на планетата обаче има далеч по-амбициозна цел. Според Илон Мъск Neuralink ще позволи сливането на изкуствен интелект и човек в едно, ще повиши възможностите на човешкия вид и ще е ключов за неговото оцеляване.

Технологията би повишила способностите на всеки индивид, би могла да реализира технологична телепатия и дори да създаде „интернет между хора“ или мрежа от „мозъци и мисли“.

Според някои в бъдеще ще е възможно да гласувате директно с ума си, докато сте вкъщи, което е увеличи съществено демократизацията на човешкото общество.

Скептиците се страхуват, че това Neuralink би унищожил неприкосновеността на мислите на всеки човек и би довел до осъществяването на тоталитарен режим от напълно нов „кибер“ вид.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *