Наградиха с приза “Учител на годината 2021“ четирима учители от община Дупница

С много вълнение, на фона на слънчевото майско време, на 24 май-Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, четирима учители, които са гордост за своето училище и община Дупница, бяха наградени с приза “Учител на годината 2021“ от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

“Скъпи учители, мили ученици, скъпи актьори, музиканти, художници, уважаеми пазители на духа и словото, скъпи творци. Приемете най-искрената ми благодарност за труда Ви, за духа Ви, за примера, с който отваряте вратите на познанието пред децата и младежите. За пламъка, който носите в себе си и с който осветявате света ни. За умението и търпението. Вие сте пазители на човешкото в човека, вие сте нашите водачи нагоре към звездите и на вътре към нас самите.

Стремежът да остави рисунка от въглен, да извади музика от листото на дървото, да създаде реч, а после и да остави и писмен знак, да създава с ръцете си не само полезни сечива, но и предмети, с които да пресъздаде красотата и да изрази себе си, това е изправило човека. Стремежът да знае, да разбира и да споделя. Това е накарало човека да гледа все по-високо, да върви все по-далеч, да търси и да намира. Да бъде човек.

Скъпи учители, творци от цялото сърце Ви желая да бъдете здрави и неуморни. Желая Ви професионални успехи, реализации и щастие. Желая Ви сили и търпение. Скъпи съграждани, четете, пишете, усъвършенствайте се, откривайте и споделяйте, научавайте и пазете. Предавайте знанието и порива на науката и изкуството. Бъдете! Бъдете със силата на просветата и добруването, защото “напред науката е слънце, което в душите грей…Напред народността не пада, там гдето знанието живей“. Честит 24 –май. Честит празник“, с това силно и емоционално слово кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, който е именник на днешния ден, честити празника на присъстващите.

В категория “Учител в предучилищното образование“, „Учител на годината 2021“е г-жа Диана Галева. Тя е магистър по предучилищна и начална педагогика, бакалавър по Педагогика за лица с интелектуална недостатъчност. Има професионален опит от 17 години. Работи в Детска градина “Зора“ гр. Дупница. В процеса на обучение използва интерактивни методи. Участва в благотворителни базари и благотворителност за родители с репродуктивни проблеми, координатор на проекти и консултация на педагогическата колегия.

“Много благодаря за наградата. Очарована съм, вълнуващо е много. Искам да кажа, че това, че днес съм тук при вас, не е само моя заслуга. Това е заслуга на целия колектив, начело с г-жа Кирова. Аз го определям, като един айсберг. Днес аз съм на върха на айсберга. Благодаря Ви“, благодари г-жа Диана Галева.

Да поздравят своята любима учителка, талантливите възпитаници от танцов състав “Терпсихора“, с ръководител Владко Евтимов, и талантите от Клуб по спортни танци “Фантастикденс“, с ръководител Димитър Георгиев, показаха магията на танца и красотата.

В категория “Учител в началното образование“, призът “Учител на годината 2021“ бе връчен на учителя в ОУ “Евлоги Георгиев“ гр. Дупница – г-жа Елка Пилева. Г-жа Пилева е Магистър по специалността “Начална педагогика, допълнителна специализация Музика. Има 32 години професионален опит. Показва висока мотивация за професионалното развитие и усъвършенстване. Активно участва съвместно със своите ученици във всички инициативи от общоучилищния живот, мотивира ги за посещението на извънкласни прояви – театрални постановки, урок по родолюбие “Апостол на свободата“.

„Честит празник на всички минали и настоящи учители. Честит празник на всички ученици, абитуриенти, част от които са били и мои ученици. Искам да благодаря на специално за мен хора. Най-напред искам да благодаря на моето методическо обединение на началните учители, които първи ме номинираха. На целия учителски колектив на ОУ “Евлоги Георгиев“, които подкрепиха тази номинация.

Благодаря и на ръководството, които също застанаха зад нея. Колеги, обичам Ви и Ви ценя! На този хубав празник искам да благодаря и на моето семейство, което винаги е било до мен. Защото само, който няма учител в семейството не знае колко много себеотдаване и колко много време трябва, за да се подготвиш за всеки един учебен ден. Много специални поздрави и благодарности към моите ученици, чийто постижения всъщност бяха причината за тази номинация, което е едно от изискванията за това. Обичам Ви, мили мои ученици и Ви желая много здраве и много успехи, и попътен вятър….,“ благодари за приза г-жа Пилева.

Талантливите дечица от Вокална група при ОУ “Евлоги Георгиев“, с ръководител г-жа Силва Крумова, поздравиха със песнички своята любима учителка г-жа Пилева. Носител на приза “Учител на годината 2021“ в категория “Учител на основно образование“ е учителят по изобразително изкуство в СЕУ “Св. Паисий Хилендарски“ гр. Дупница, известният художник г-н Явор Виделов. Г-н Виделов е Магистър по специалността “Изобразително изкуство“. Има 42 години професионален опит. В СЕУ “Св. Паисий Хилендарски“ гр. Дупница работи от 20 години. В работата си е учител-новатор, провокира учениците да работят с нестандартни материали при изработването на картини, картички, пластики, сувенири.

В работата си ползва дидактически материали и създава такива. Стимулира работата в екип, ангажира учениците с посещения на музеи и галерии. Активно организира изложби в училището, на регионално и местно ниво. Негови ученици участват в много конкурси по изобразително изкуство. Част е от организаторите на традиционната за училището изложба “Макети на къщи“.

Участие в благотворителна инициатива на Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

“Благодаря на всички, онези които оказаха чест и вяра, в това, което съм и надявам се никога да не съм ги подвеждал. Така ще бъде и в бъдеще, обещавам Ви. Няма нищо по- велико от книгата. Всички, в този наистина най- светъл ден от Българската история, да бъдем заедно и не само днес, да ни предстоят още по- светли ежедневни усещания. Благодаря за вниманието“, бе част от прекрасното слово на г-н Виделов.

Призът “Учител на годината 2021“ в категория “Учител в средното образование“ е г-жа Анелия Йорданова. Тя е магистър по специалността “Българска филология“. Работи от 19 години в СЕУ “Св. Паисий Хилендарски“ гр. Дупница. Като учител по български език и литература, работи по иновативния метод “Образователен театър“ и реализира ежегодно уроци-„Боговете на Олимп“ и“ Легенда за Рома“,“ Автобиографията“ на Бранислав Нушич,“ Косачи“ на Елин Пелин.

Разработва бинарни уроци, съчетавайки иновативни и традиционни методи на преподаване, междупредметни връзки и практическо приложение на получените знания и умения на учениците. Има много добри комуникативни умения, придобити от дългогодишния опит при работата с ученици, както и отлична комуникация с педагогическите специалисти в училището…

“Много благодаря за наградата. За мен е чест и признание. Пожелавам на всички дупничани, на всички българи, честит празник. Скъпи колеги, скъпи учители, просветители, днес е празник на духовността. Аз знам, че Вие носите светлината, разпръсквайте я, за да може българските ученици да знаят, що е род, родина, да обичат родното слово и наистина светлината да бъде. Честит празник!”, бе част от емоционалното слово на г-жа Андонова.

Да поздравят своите учители г-н Явор Виделов и г-жа Анелия Андонова, талантливите дечица от Вокална група
“Усмивка“ при СЕУ “Св. Паисий Хилендарски“ с ръководител Екатерина Грибановна, изпяха песнички.

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев връчи голяма едногодишна стипендия “Свети Иван Рилски“ на Нанси Пламенова Николова за високи постижения в национални и международни състезания и конкурси по изобразително изкуство. Нанси Николова е възпитаник на Артателие “Дон Кези“ с преподавател известната художничка Елена Марулевска.

Николая Иванова

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *