Надеждата на СЗО: Коронавирусът си отива до 2 години

Световната здравна организация се надява коронавирусната пандемия да бъде по-кратка от тази с испанския грип от 1918 г. и да продължи по-малко от две години, заяви шефът на организацията Тедрос Гебрейесус.

Гебрейесус отбеляза, че от началото на пандемията от испанския грип до края й са минали две години.

“А в нашата ситуация на повече технологии, и, разбира се, на по-голяма свързаност помежду ни, съществуват по-големи възможности за разпространение на вируса, той може да се движи бързо, защото в наши дни сме по-свързани”, каза той на брифинг в Женева.

“Но същевременно ние разполагаме с нужните технологии и знания, за да го спрем. Така че от гледна точка на глобализация, близост и свързаност сме в неблагоприятно положение, но имаме предимството да разполагаме с по-добри технологии”, заяви Гебрейесус.
“Така че се надяваме да приключим с тази пандемия за по-малко от две години”.

Броят на коронавирусните инфекции по света от началото на пандемията е над 22,81 милиона, а починалите са 793 382, показва преброяване на Ройтерс.

СЗО обаче предупреди, че Балканите се превръщат в “ново огнище на коронавирусната пандемия”.

Световната здравна организация счита, че движенията, свързани с летните ваканции, са допринесли за увеличаване на броя на пациентите в балканските страни. Епидемиолози от Македония обясняват, че има горещи точки в други европейски страни, както и че ситуацията в тяхната страна е най-стабилна в сравнение с другите страни на Балканите, пише македонското издание “Слободен печат”.

Според СЗО Балканите сега са в центъра на вируса и в резултат на това Хърватия попада в списъка на страните, от които завръщащите се във Великобритания ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Служители на СЗО казват, че са “загрижени за Балканите от началото на юни”, поради големия приток на туристи в тези райони и големия ръст на броя на заразените. От там се опасяват, че туристите, които са са дошли на Балканите, ще разпространяват заразата допълнително.

Хърватия беше първата в региона, която попадна в “червените списъци”, а британските граждани ще бъдат посъветвани да не пътуват до там, освен в спешни случаи, а при завръщането им ги очаква двуседмична карантина. Броят на заразените нараства и в Гърция, но все още не е притеснителен, казват от СЗО.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *