Над 10 кандидати за едно място за учител в детската градина в „Грамада“

Над 10 са кандидатите за обявеното едно работно място за учител в ДГ „Синчец“ в благоевградския квартал „Грамада“. След изтичането на срока за подаване на документи, който бе от 21 до 24 февруари, вчера домакинката на детската градина поясни, че още не са преброили постъпилите заявления, но те са над 10. Не е задължително кандидатите да са със стаж по специалността, предстои да бъдат проведени интервюта с тях.

Припомняме, че през месец ноември м.г. за учителско място в Детска градина №11 „Здравец” се явиха 12 желаещи.

За разлика от детските градини, където има наплив от мераклии за работа, според някои директори все по-малко педагози искат да преподават в училищата. Преди време нито един кандидат не се яви за учител по английски език в СУИЧЕ в Благоевград. В много от малките населени места също имат затдруднения с намирането на педагози. В началото на месец януари 2016 г. пенсионерка и студентка си поделиха щат в училището в разложкото село Горно Драглище, тъй като директорът на местното школо Димитър Бочуков не успя да намери учител, който да преподава по 4 предмета – математика; физика и астрономия; физическо възпитание и спорт; човекът и природата.

Благоевградската професионална гимназия обяви 1/2 работно място за учител по френски език и 1/2 за преподавател по английски, като срокът за подаване на документи бе 7 работни дни и изтече на 24 февруари. „Яви се само един кандидат по френски език и 2-ма по английски. Аз лично очаквах желаещите да са повече, още повече че можеше учител с педагогическа правоспособност по двата езика да започне на пълен щат, т.е. да води двата предмета. Няма да провеждаме интервю. То се прави, когато има какво да се отсява. Назначението ще е по документи“, коментира директорът на БПГ Антон Драгоев, който също не държи кандидатите да имат стаж по специалността.

3-ма пък са желаещите да започнат работа като учители по български език и литература в СУ „Св.св. Кирил и Методий” – с. Крупник, община Симитли. „Нямаме проблеми с намирането на учители, още повече че половината и повечето хора в селото са завършили педагогически специалности в ЮЗУ „Н. Рилски“, сподели директорът на училището Венцислав Кълбов. Той разясни, че няма изисквания за стаж и предпочита да дава шанс на хора в затруднено положение, например самотни майки.

Като един от основните проблеми директорът очерта не намирането на учители, а недостатъчното финансиране на училищата, особено такива с маломерни паралелки. „Не е едно и също дали класът е с 23-ма или 15 ученици. Разходите са едни и същи, и климатикът си върви, и заплатите, но финансирането е различно“, конкретизира В. Кълбов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *