Над 100 ареста при забранени демонстрациии в Гърция

Над 100 са вече задържаните в центъра на Атина за участие в забранени демонстрации по повод годишнината от смъртта на 15-годишен младеж при сблъсък с полицията през 2008 година. Вчера гръцките власти забраниха традиционните демонстрации на този ден заради мерките срещу коронавируса. 60 от арестите са били извършени в квартала, където често се събират анархисти и където младежът беше застрелян от двама полицаи преди 12 години.

Въпреки забраната и полицейската блокада на квартал “Екзархия” в Атина, където преди 12 години полицай застреля ученик, стотици студенти, активисти на леви партии и анархисти се опитаха да протестират. Над сто души бяха арестувани за нарушение на ограничителните мерки за коронавируса. Студенти проведоха демонстрации и в други гръцки градове.

На остров Крит – след предупреждение за действаща забрана, полицията използва сълзотворен газ срещу студентите. В Патра и Солун демонстрантите бяха посрещнати от кордони полицаи, като отново се създаде напрежение, последвано от арести на част от демонстрантите. Активисти на младежката организация на комунистическата партия скандираха лозунги срещу правителството, като носеха транспарант с надпис: “Хиляди са реалните жертви на пандемията, мизерията, безработицата и глада”.

По нареждане на полицията метрото в Атина не спира на станции в близост до протестите, за да се попречи на събирането на хора. Полицаят, който преди 12 години застреля 15-годишния Александрос Григоропулос е в затвора с доживотна присъда, но за студентите в Гърция днешната дата е повод да изразят недоволството си от политиката на действащото правителство.

Гръцкият тийнейджър Александрос Григоропулос бе застрелян от полицаи на 6 декември 2008 г., докато бил навън с приятели в квартал Екзархия, популярен сред анархистите, припомня БТА. Убийството му доведе до безпрецедентни за Гърция сблъсъци на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, автомобили, които продължиха около 3 седмици.

Хиляди демонстранти организираха поход и в беларуската столица Минск и други части на страната, докато седмичните протести с искане на оставката на президента Александър Лукашенко продължават. При демонстрациите бяха задържани над сто души, предава Ройтерс.

Беларус, чието население е от 9,5 млн. души, е разтърсена от масови протести след президентските избори на 9 август, които Лукашенко заяви, че е спечелил. Опонентите му твърдят, че изборите са били фалшифицирани и искат той да напусне поста си.

Повечето протестиращи стигнаха до отдалечени жилищни квартали в столица, като скандираха „да живее Беларус“ и оставиха бели знамена с червена ивица по средата, символ на опозицията. „Този (протест) наистина работи, защото е невъзможно да се управлява страната, когато мнозинството не ви приема.

С протестите показваме, че сме мнозинството“, каза участничката в протеста Алиса на 21 години. Лукашенко, който е на власт от 26 години, пренебрегва мащаба на протестите, като твърди, че те са подкрепени от Запада и не проявява признаци на желание да започне диалог с опозицията.

Правозащитната група Пролет-96 съобщи, че най-малко сто души са били задържани в страната в неделя следобед. Руският президент Владимир Путин призовава политическите сили в Беларус да опитат да разрешат различията си чрез диалог и също така заяви, че бившата съветска страна, която е близък съюзник на Москва, е изправена пред безпрецедентно вмешателство от външни сили.

Подкрепата на Русия е смятана за жизненоважна за шансовете на Лукашенко да остане на власт и изявленията му са следени внимателно за признаци на промени в тона или знак, че Москва може да пристъпи към контролиран преход във властта.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *