HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Над 100 миряни на протест срещу уволнението на свещеник Г. Марков гневно псуваха и крещяха, синът му обвини Г. Паликарски, че е искал 1000 лв. от баща му да го направи свещеник

Скандалът кой свещеник да служи в черквата на Паничище над Сапарева баня се разраства. Вчера около стотина миряни от Сапарева баня изпълниха двора на храма в курортното градче и изрекоха грозни думи по адрес на архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Мъже псуваха като хамали, жени крещяха разгневени и си искаха отец Георги Марков да остане да служи в храма на Паничище. Протестиращите коментираха, че отец Г. Паликарски е назначил младия Димитър Филибев за свещеник в храма на Паничище, защото няколко пъти е боядисал джипа му. Синът на свещеник Георги Марков – Владимир Марков, заяви, че отец Г. Паликарски е искал 1000 лв. от баща му, за да го направи свещеник. Твърдеше се още, че архиерейският наместник Г. Паликарски си е купил 1 дка имот на Паничище и 4 дка до манастира “Свети Стефан”. Отец Вергил, който служи в храма в Сапарева баня, прочете по микрофона декларация, с която обяви казусът да се реши като и двамата свещеници Георги Марков и Димитър Филибев да се редуват да служат в храма на Паничище, но това не беше прието от привържениците на отец Г. Марков. Събралите се миряни решиха да пишат до патриарха и да настояват Г. Марков да бъде върнат да служи в църквата в Паничище.

Репортер на “Струма” се свърза с архиерейския наместник Георги Паликарски и го попита верни ли са твърденията на протестиращите в Сапарева баня, че е собственик на апетитни имоти и че е искал подкуп от 1000 лв. от свещеник Г. Марков. Поискахме и коментар на обвиненията, че е знаел какви неща са се вършили в храма на Паничище, но получавал част от парите от незаконната търговия със сладолед и отдаване почасово под наем на бунгалото за плътски удоволствия и затова е мълчал?!

Отец Г. Паликарски заяви: “За несъвместимите с Божиите канони дела, вършени в храма в Сапарева баня, разбрах от митрополията. До там са изпратени 7 писма от миряни, които са се подписали с имената си, в които се описва какви неща са вършени в храма. След епархийски съвет Г. Марков е пенсиониран, тъй като е на 72 г. От 01.06.2017 г. той няма право да служи. Може да пее само в черковния хор. Пенсиониран е с протокол №6 от 27 април 2017 г. на съвета и заповед №198 от 26 май 2017 г., с която Г. Марков е изпратен в пенсия, като ще получава по 120 лв. месечно от синода. Тези средства се отпускат на всеки пенсионирал се свещеник, тъй като те получават ниски пенсии. Свещеник Георги Марков вече е нелегитимен и не може да служи. Той е свещеник без енория.

Що се отнася до обвиненията, че имам имоти на Паничище и в местността Свети Стефан, са пълна лъжа. Ще съдя този, който петни името ми. Подкуп на Г. Марков не съм искал. Ние сме роднини. Аз му помогнах да стане свещеник. На 64 г. изкара курс за свещеници. Преди това работеше към общината като вадар. Пускаше водата за поливане по полето. Взех го по програма от Бюро по труда 2 г. да работи в черквата в Сапарева баня, за да се обучи покрай отец Вергил. С моя джип съм го возил няколко пъти да София, без да му искам стотинка, сега говори за подкупи и какво ли не. Шест пъти го возих само до София да се яви на изпит, след като е взел документ за свещеник, и той не го изкара. Изпитът се състои в това да наизусти литургията, но той не се справи. Без изпит го ръкоположиха за дякон в черква в Кюстендил. От синода разрешиха, тъй като ми имат уважение. След това се яви още веднъж на изпита и пак не го взе, но с моите протекции го назначиха за свещеник в храма на Паничище. Като разбрах за злоупотребите, му казах да спре, тъй като ще го уволнят от работа, а той се обърна срещу мен. От три години и половина отец Георги Марков не е купил нито килограм свещи за храма, а през лятото всеки ден минават хора и палят свещи за здраве. Не може посещаван храм като този на Паничище да отчете за цяла година приходи от 260 лв. За включените фризери за сладолед черквата е плащала по 130 лв. за ток. Ежедневно е хабен ток и за готвене. Попадията е готвила храна за вкъщи на котлон, захранван с еленергия от черквата. Превърнали са черквата в бащиния. Пред храма се продават икони и кръстчета, от които не е влязла една стотинка в храма. Всички борови дървета около храма са изрязани и са ползвани от Г. Марков за огрев вкъщи. Какво се оказа – направи добро и чакай зло. Направих Г. Марков свещеник, а той ми отвръща с лъжи и омраза.

Водих в семинарията и сина му – чалгаджията Владимир Марков, да става свещеник. Той стоя два дни и си тръгна. Не могъл да издържи.

Поддръжниците и роднините на Г. Марков и на сват му Йордан Гольов и да пишат до синода, няма връщане назад за отец Г. Марков, той е пенсионер”, категоричен бе Георги Паликарски.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *