Над 100 ученици и учители на благоевградското IV ОУ реализираха мобилни дейности по първия за училището проект ЕРАЗЪМ – „Израстваме дигитално“

Над 100 ученици и учители на IV ОУ „Димчо Дебелянов“ – Благоевград реализираха срещи и дейности по проект „Израстваме дигитално“ – „We grow digitally”.

През 2018 г. училището в квартал „Грамада” за първи път се включи като страна партньор в проект по програмата ERASMUS+ заедно с Италия, Полша и Турция. Целта е чрез обмяна на опит и добри практики да се откриват нови, атрактивни начини за преподаване и учене.

Първата среща се проведе по план в Италия, а на втората домакини бе IV ОУ – учители, ученици и техните семейства.

Неочаквано за всички, точно преди визитите в Полша и Турция беше обявена световната Covid пандемия и те не можаха да се осъществят. След едногодишно удължаване на периода на проекта и поради невъзможността за международно пътуване бе взето решение той да с приключи с две мобилности, които да се проведат в електронна среда.

Партньорите приехме новото предизвикателство и мобилностите се осъществиха в периода 17-21.05.2021 г. – със страна домакин Полша, и 07-11.06.2021 г. – с домакин Турция. Големият плюс на срещите в електронна среда беше възможността да участват повече деца и учители. Домакините използваха платформата ZOOM за провеждане на срещите сутрин, а след обяд работата продължаваше в e-twinning.

За времето на двете срещи учениците на IV ОУ имаха възможност да работят с различни електронни приложения и сами да създават ресурси. С ентусиазъм, креативност, добра подготовка по английски език, както и готовност да израстват дигитално и да се забавляват, те създадоха електронно списание за училището, направиха си собствени аватари; работиха в PADLET и в e-twinning, разучаваха STORY JUMPER, BOOK CREATOR, MENTIMETER; учиха се да правят QR кодове.

Малките ученици рисуваха картини за своите далечни приятели, правиха знамената на страните участници, пяха италиански песни. По-големите се научиха да създават и споделят електронни ресурси, състезаваха се в QUIZIZZ и KAHOOT.

Последната среща беше между ръководителите на проекта за четирите държави партньори, за да направят равносметка на извършените дейности и да набележат предстоящите такива по финализирането на проекта.

„Всички ние оставаме с усещането за добре свършена работа и пълноценно проведени обучения. Най-ценни обаче остават създадените партньорски и приятелски взаимоотношения, които се надяваме да бъдат основа за бъдещи съвместни проекти.

Въпреки че проект „We grow digitally” приключи, ученици и учители в Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“ – Благоевград продължаваме да се учим, да бъдем иновативни и да израстваме дигитално!”, коментира координаторът и ръководител на проекта, учителката г-жа Росица Чаушева.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *