Над 1000 души на събора в благоевградското село Бело поле

Над 1000 души се събраха на Успение Богородично в благоевградското село Бело поле. Местните жители, гости от цялата страна и от други държави се настаниха в двора на училището и за 16-а година празнуваха и се веселиха заедно, а въпреки голямото стълпотворение имаше места за всички.

Подготовката за най-голямото събитие в региона започна близо две седмица по-рано, когато цялото село бе изчистено основно, а улиците на селото – основно измити. Голям брой местни доброволци се трудиха неуморно в продължение на дни – нарязаха над 120 кг зеле, огромно количества зарзават, разфасоваха 13 овце. Курбанът бе поверен на известния майстор-готвач с 38 г. стаж Емил Васев от Пороминово, който получи заслужени поздравления за приготвената от него прекрасна гозба.

След сутрешната литургия в храма „Успение Богородично“, който е гордостта на селото, малко след 20 ч. вечерта отец Дончо Шавулев отслужи тържествен водосвет и освети казаните. Той специално поздрави кмета на селото Иван Стойчев за изключителното му старание и качества да организира този голям събор.

„Добре че е този ден, за да може, когато запалим свещичка, да си спомним какво трябва да направим – да има разбиране, благоденствие, да станем по-добри, да си подадем ръце и да вървим заедно“, обърна се към присъстващите кметът.

Сред гостите на събора бяха редица общински съветници, кметове на съседни населени места, бизнесмени, лекари, юристи. Хората се веселиха от сърце и извиха дълги хора на три ката в двора на училището. За всеобщото веселие допринесоха оркестър „Благоевград“, а градуса на настроението вдигнаха солистката на ансамбъл „Пирин“ Стойка Германова и народният певец Стоян Джельов. Многобройната публика бурно аплодира и децата от местната вокална група „Звънче“, които зарадваха съборяните с прекрасните си изпълнения.

Заради предстоящия работен ден музиката спря малко преди полунощ, но местни жители продължиха да празнуват по дворовете на къщите си чак до сутринта.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *