Над 1000 изпълнители се надпяваха на феста за автентичен фолклор „Струма пее” в парка на Невестино

Изпълнители от пет области – Кюстендил, Перник, Благоевград, Видин, Пловдив, се надпяват на 14-ото издание на фестивала „Струма пее” в село Невестино. Музикалното събитие се организира традиционно през уикенда след големия празник Успение Богородично.

„Чакам много този фестивал, защото харесвам народната музика. Тук, в парка, е прохладно, мястото е много оживено, кипи от народ. Видях се дори с приятели, които не съм срещал от години”, споделя Христо Никифоров, 43-годишен IT специалист от Кюстендил, дошъл със семейството си.

„Всяка година идваме, защото майка ми е от Невестинския край. „Струма пее” е голямо събитие тук, целият Югозапад го чака, за да се представи. С удоволствие идвам, харесва ми и организацията. Всичко е по програма, няма бавене, представителите на общината следят и всичко е под контрол”, коментира 37-годишен земеделски производител от Кюстендилско.

Само в първия ден от сцената се чуха 100 изпълнения. В парка на Невестино си дадоха среща изпълнители от общо 56 населени места. Включиха се представители на Кюстендилска община от селата Слокощица, Таваличево, Ябълково, Багренци, Долно село, Горна Гращица… Представители на домакините бяха състави от Ваксево. От Благоевград дойдоха състави от село Логодаж, участници от Пернишко и Радомирско, и дори група от село Белозем, Пловдивско. Близо 1000 таланти се очаква да преминат на сцената в Невестино. Два дни в надпяването участваха самодейни състави от над 80 читалища в страната – основно от общини и селища по поречието на река Струма. 

Фестивалът е с конкурсен характер. Той се утвърди през годините като форум за автентичен фолклор, на който се изявяват доказали в пеенето изпълнители и групи от цялата страна. Държи се на автентичността не само при изпълнението, а и в костюмите, носиите. За групите са осигурени плакети и грамоти, а на индивидуалните – дипломи и медали.

 ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *