Над 120 абсолвенти на Филологическия факултет в ЮЗУ се дипломираха, с най-висок успех Ал. Шляков от Кавракирово, учители от Пиринско сред отличниците на випуска

Над 120 абсолвенти на Филологическия факултет към ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград получиха дипломите си за висше образование вчера. Завършващите бакалавърските програми „Българска филология“, „Балканистика“, „Славянска филология“, „Български език и чужд език“, „Лингвистика“, „Чужд език и етнология“, „Английска филология“, „Приложна лингвистика“, както и магистърските програми „Лингвистични аспекти на чуждоезиковото обучение“, „Филологически аспекти на работата в медиите“, „Превод и съвременна англоезична литература“ и „Език и лингвистика в глобалния свят“ се дипломираха тържествено в аулата на университета пред погледа на много свои близки, роднини, преподаватели…

Церемонията започна с поздрав от фолклорен ансамбъл „Горна баня”, а в унисон с вчерашния празник деканът на факултета проф. д-р Магдалена Панайотова пожела на абсолвентите да са здрави, щастливи, бели и червени като мартеничките.

„Когато вършите работата си с желание и обич, ще се поздравите като успешни специалисти Ако мислите, че робувате на чужди интереси, ако вечер се прибирате толкова изморени, че единственото, което искате да направите, е да се „изключите“, то тази работа не е за вас. Вярвам, че ако влагате енергия и желание в нещо, което настина харесвате, и вие, и хората около вас ще се чувствате добре”. С тези думи се обърна към абсолвентите деканът и ги посъветва да не приемат нищо за даденост, да са любопитни, с нестандартно мислене, да бъдат достойни за времето, професията, факултета си.

Общо 11 отличници бяха наградени с плакет на ректора на ЮЗУ, а всички завършващи получиха магнит сувенир с логото на Филологическия факултет и мартеничка. С най-висок успех 5.84 от семестриалните изпити и 6.00 от държавните се дипломира магистър по „Балканистика“ Александър Шляков от Кавракирово, Петричко. Отличникът на випуск 2018 г. сподели, че се е насочил към тази специалност заради изучаването на гръцки. Така за 5 години усвоил езика на много високо ниво и от 2 години развива търговия с Гърция.

От името на абсолвентите думи на благодарност и признателност към преподаватели отправи дипломиращата се като магистър по „Лингвистични аспекти на чуждоезиковото обучение“ Селвера Фейзиева. Самата тя е бакалавър по „Педагогика на обучението по български и чужд език“ магистър по „образователен мениджмънт“, от три години е учител по английски и руски език в училището в Дъбница, а освен това преподава по руски език в училището в Долно Дряново.

Истинско олицетворение на европейската и националната стратегия за учене през целия живот е и колежката на Селвера – Росица Манзурова. През 2000 г. тя се дипломира като магистър по „Управление на човешките ресурси“, след това следва магистратура по „Право“, сега вече официално е и магистър по „Лингвистични аспекти на чуждоезиковото обучение“, а наред с това е докторант в Стопанския факултет на ЮЗУ. „Най-трудна ми беше настоящата магистратура, защото е в съвсем различна област, но английският език ми е много полезен за докторантурата, а и благодарение на него бях по програмата „Еразъм” в Кавала, Гърция”, сподели Росица и заедно със Селвера благодариха специално на преподавателката си по английски език доц. д-р Дафина Костадинова и на инспектор Учебен отдел Вася Бачева.

Сред отличените с плакет за отличен успех и резултати е и   бакалавърът по „Българска филология” Цветелина Митова, която е сред най-изявените студенти на факултета, с множество награди и призови места от национални поетични и литературни форуми и конкурси. Талантливата студентка продължава да надгражда знанията си с магистратура по „Журналистика“, а от началото на тази учебна година е учител по БЕЛ в санданското 1 ОУ „Св. Климент Охридски“.

Друг изявен възпитаник на факултета – Александра Клечорова, се дипломира като магистър по журналистика, като преди това завърши „Българска филология”, сега следва докторантура по „Диалектология“. „Филологическият факултет дава криле“, категорична бе Александра, която две години е била учител по БЕЛ в Банско, а понастоящем работи по магистърската си специалност.

Сред вече реализиралите се студенти е и Нина Малчева,   бакалавър по „Английски език и етнология”. Тя работи като учител по АЕ в СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Якоруда.

Че е нямала трудности с намирането  на работа, сподели и  Памела Щерева. Тя е от първия випуск на специалност „Лингвистика“, дипломираща се сега, и от началото на  учебната година е учител по английски език в Професионалната гимназия по икономика и туризъм в Петрич, чийто възпитаник е.

С диплома в ръка позира и завършващата „Приложна  лингвистика с английски и гръцки език” Александра Николова, която също работи като учител в Радомир.

В края на церемонията прозвуча „На многоя лета”, след което абсолвенти и преподаватели начело с деканското ръководство на факултета се снимаха за спомен пред Първи учебен корпус.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *