Над 150 дупничани в анкета посочват като най-проблемни сектори „Икономика и заетост”, „Градска среда” и „Здравеопазване”, искат повече пешеходни зони и зелени площи и рехабилитация на ВиК съоръженията

Над 150 дупничани се включиха в обявеното проучване от община Дупница относно приоритетите за развитието през предстоящия програмен период 2021-2027 год. В продължение на един месец жителите на града и селата имаха възможност чрез попълване на анкета да идентифицират най-съществените проблеми на територията на Дупница и селата.

Както е известно, този план определя основните приоритети в развитието на общината в следващия седемгодишен програмен период и е основен документ, който дефинира проектни идеи за финансиране с европейски средства, средства от общинския бюджет и други източници. Като следваща стъпка от разработване на плана за интегрирано развитие на общината предстои да се проведе консултиране на различни заинтересовани страни – представители на бизнеса, неправителствения сектор, администрацията и други, за да се идентифицират конкретни проектни идеи за развитието на града и общината. На страницата на общината ще бъде публикувана форма за набиране на проектни предложения и от гражданите.

“Информацията, която получихме, е много полезна и показва, че някои от основните ни приоритети, които сме посочили и по-които не спираме да работим, а именно подмяната на подземната и надземна инфраструктура, са водещи и за нашите съграждани. Радостно е, че при абсолютно негативна оценка преди 7-8 години по отношение на инфраструктурата, вече над 50% я оценяват като задоволителна. Разбира се, много сме далеч още от целта, която сме си поставили, но е стъпка в правилната посока. Получихме и много конкретни препоръки, предложения и сигнали по най-различни проблеми, които дори не касаят същината на анкетата, но ще ни бъдат от помощ за текущи дейности. Най-важното е, че почти всички бяха коректно попълнени, което говори за гражданска позиция и поведение. Използвам възможността да благодаря на всички, които се включиха и дадоха основните насоки, по които тепърва започва същинската работа. На следващ етап отново ще поискаме конкретни идеи от хората”, коментира кметът на общината инж.Методи Чимев.

С по 16% на първо място жителите на общината отбелязват като проблемни секторите “Икономика и заетост”, показват данните от анкетата. На второ място с 13% е отбелязан сектор “Градска и селищна среда”. Здравеопазването е на четвърто място с 12%, а на пето място гражданите определят като проблемна “Околната среда”. С по 9%, на шесто място са поставени “Административното обслужване” и “Сигурност и обществен ред”.

Намаляване на безработицата и подобряване на пътищата са два от конкретните моменти, които посочват анкетираните. Пътищата са в задоволително състояние, посочват малко повече от половината, но друг по-сериозен проблем е липсата на паркинги, което са посочили 68%.

Напълно очаквано, най-голям дял на незадоволеност е свързана с ВиК инфраструктурата, която е посочена от 90% от участвалите в допитването. Друг сериозен въпрос изниква със състоянието на автобусите за обществен транспорт.

Обобщената справка показва, че дупничани искат повече пешеходни зони, алеи за велосипеди, изграждане на повече зелени площи в междублоковите пространства, спортни площадки със съоръжения, места за паркиране, подобряване на материалната база в здравеопазването и т.н. Много висока е оценката за социалните проекти, които реализира общината в последните години.

Конкретните проблеми, посочени от анкетираните, са рехабилитация на ВиК в селата и асфалтиране на улиците, по-бързо административно обслужване при подадени инвестиционни намерения, разделно сметосъбиране, рекултивация на сметището, изграждане на депо за отпадъци, подобряване на здравеопазването, ремонт и модернизация на общинската болница, изграждане на тренировъчна спортна зала, реконструкция на стадион „Бончук”, модернизиране на транспортна инфраструктура – подвижен състав (автобуси), саниране на панелните блокове, развитие на туризма, включително чрез минерална вода в с. Бистрица, обогатяване на културния живот и изграждане на дом за възрастни и възрастни хора с увреждания.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *