Над 180 се тестваха за Ковид-19 в лабораторията на МБАЛ – Благоевград вчера, изместиха опашката встрани от Спешен център

В Благоевград все още не е установен случай на болен от грип и коронавирус. „Има грип „В“, който още не се е проявил така масово, а очакванията са, че Ковид-19 ще превалира, ще преобладава. Иначе ние разполагаме с комбинирани тестове за грип и Ковид-19“, заяви вирусологът д-р Цветанка Иванова, завеждащ клиничната лабораторията на МБАЛ – Благоевград. Рекордно висок брой тестове за коронавирус – 180, бяха направени в болничната лаборатория само във вчерашния ден, предишния са били 130, като повечето от пробите са положителни. Д-р Иванова изрази категоричното си несъгласие с лансираната в публичното пространство хипотеза, че чакащите за тестове хора пред алтернативния вход за поликлиниката може да са причина за заразяването на около 20 служители от Спешен център, който се намира в съседство.

„Вторият вход бе отворен, за да се раздели потокът от пациенти, които влизат за преглед в поликлиниката. Хората, които чакат за тестове сутрин, са с маски, спазват дистанция и са забили очи в земята, притеснени за резултатите. Не е редно да се противопоставят пациенти на медици от Спешен център, които се заразиха помежду си. По тази логика аз не трябва да ходя на работа, за да изследвам пробите от тестовете, за да не ме повтори коронавирусът”, заяви д-р Иванова. 

За да няма струпване при Спешен център, от вчера на хората, които чакат, за да се тестват, се указва се редят на опашка в пространството между колоните, заяви шефът на болницата д-р Огнян Митев. На репортерски въпрос дали ще се приложи  вариантът за временен „трансфер“ на шофьори от болницата в Спешен център, където има над 10 болни и заразени шофьори на линейки, д-р Митев бе категоричен: „Имахме такъв разговор с директора на ЦСМП д-р Михайлов. Няма да стане, шофьорите в болницата също са претоварени“. Така кадровият проблем в Спешен център ще се решава без външна помощ, с наличния състав, който е на разположение.

Впрочем, така се развиха нещата и в МБАЛ – Благоевград, в която също има доста болни лекари и медсестри, а външно подкрепление от медици доброволци така и не се появи. Добрата новина е, че болните шофьори на Спешен център и всички медици са в сигурни ръце – при техните колеги лекари от държавната и частната болница, които дават максимума, за да ги излекуват. 

За последното денонощие от 224 нови случая с Covid-19 за областта половината бяха в Благоевград – 110 , следва Гоце Делчев – 30, в Сандански – 10. 

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *