Над 200 души се стекоха на курбан в безлюдното село Влахи, от Париж долетя и правнучка на Яне Сандански

Село Влахи, което от години вече няма нито един жител с тукашна регистрация по рождение и място на живеене, събра на богородичен празник над 200 души от Кресна, съседните селища, от Благоевград, Сандански и чужбина. Събитието вече е с няколкогодишна традиция при обновената от дарители църква “Рождество на Пресвета Богородица”.
За всички гости църковното настоятелство на храма, който е най-старата съществуваща сграда в Кресненско и догодина ще отбележи своята 260-годишнина, бе подготвило курбан от две шилета, а пък 4 бяха опечени. За вкусните гозби се погрижи екип с главен майстор Спас Танчев. Наместникът на владиката за Санданска духовна околия Георги Танчев освети курбана и донесените в черквата безброй баници и погачи.
Празника почетоха кметът на Кресна Николай Георгиев, заместникът му Петър Петров и други служебни лица и общественици. Певицата от село Пирин Любимка Бисерова подсили веселието със свои изпълнения. Сред гостите бе и преводачката Райна Бенте.
За първи път във Влахи бе Зоя Дюбоа от Париж, която е подготвила за печат на френски език книгата на английската писателка Мерсия Макдермот “За свобода и съвършенство”, посветена на ВМРО и Яне Сандански. Тук мисията й беше много специална, тъй като скоро разбрала, че чрез прабаба й Велика е втора братовчедка на войводата Яне Сандански.
БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *